Заплатите във Великобритания отчитат най-силен ръст от десетилетие

Едва ли обаче ще има бърз тласък на икономиката заради неяснотите около Brexit

Заплатите във Великобритания отчитат най-силен ръст от десетилетие

Снимка: Pixabay

Заплатите във Великобритания отбелязват най-бърз темп на нарастване от 10 години насам. Средното месечно заплащане през юни, юли и август се е увеличило с 3,1% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Националната статистическа служба, цитирани от Асошиейтед прес.

Това е най-голямото увеличение от януари 2009 година, когато заплатите бяха потиснати от финансовата криза. През юли нарастването е с 2,9 на сто. 

Увеличението е дълго чакано от Английската централна банка, особено когато безработицата е на 43-годишен минимум от 4 на сто. Броят на заетите британци намалява с 5 хил. до 32,39 млн. след повишение с 3 хиляди през май-юли. 

Неяснотите обаче, свързани с предстоящото излизане на страната от Европейския съюз предполагат, че потребителите едва ли ще дадат по-бърз тласък на икономиката в близките месеци. Повишаването на жизнения стандарт може да бъде ограничено заради Brexit, най-вече ако повече компании изразят съмнения за инвестициите си в страната, както направиха AstraZeneca и Ford. 
Коментари: 0