Започнаха продажбите на новите винетки

От следващата година ще има 3-месечен стикер, а годишният ще важи 12 месеца след датата на купуване

Започнаха продажбите на новите винетки

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Вероника Тонева
От днес стартира разпространението на новите винетки. На пресконференция в петък от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обявиха, че в момента има около 2 млн. стикери за продажба, като до края на януари се очаква да има 5 млн. винетки в дистрибуторските мрежи.

АПИ обясниха двете новости при стикерите : цената на еднодневния стикер за тежкотоварните автомобили се увеличава с 2 лв.; започва разпространението на 3-месечна винетка, която ще бъде на цена от 54 лв. Инж. Дончо Атанасов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщи, че новият стикер е много подходящ за хора, на които им се налага дългосрочен отпуск, както и за чужденците.

От Агенцията обясниха, че защитите на новите винетки са уникални по своята същност. Това се прави с цел  служителите да могат с просто око да проверят валидноста на стикерите. Стела Кръстева, директор на Дирекция „Пътни такси и разрешителни“ показа новия тримесечен стикер. Използвана е нано технология при производството на деметализираните холограми на всички винетки. Тя допълни, че е монтирано постоянно изображение с релефни цветове.

Всички годишни винетки имат поле, на което се маркират дата и месец на тяхната валидизация. Това означава,че при закупуване на винетен стикер освен регистрационния номер на автомобила, клиента трябва да каже и дата на валидиране на винетката.

На брифинга инж. Атанасов коментира и очакваните приходи на Агенцията за тази година. Те са на стойност между 348 -350 млн. лв., като разбира се окончателните резултати ще се разберат в края на месец януари 2018 г. За сравнение от 2016 г. са реализирани 317 млн. лв. приходи. Увеличението на продажбите на всички винетни стикери за 2017 г. е с около 10-20%, заяви инж . Атанасов. Според него ръстът се дължи на всички проверки и контролни функции, които осъществяват Министерството на вътрешните работи, заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Няма засечени фалшиви винетки през 2017 г.“, обяви председателят на УС на АПИ.
Коментари: 0