„Топлофикация“ пуска поетапно парното в София

Първоначално подаването на топлинна енергия ще започне от клиентите, захранвани от ТЕЦ „Изток“

„Топлофикация“ пуска поетапно парното в София

Снимка: Pixabay

6030 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

„Топлофикация София” ЕАД започва поетапното общо пускане на отоплението в столицата до края на седмицата. Според наредбите общото включване на отоплението в София може да започне след три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от +12°C и дългосрочна прогноза за трайно застудяване за следващите 7-10 дни. Данните на НИМХ показват, че изискванията ще бъдат изпълнени до края на настоящата седмица.

Подаването на топлинна енергия ще започне от клиентите, захранвани от ТЕЦ „Изток“, а след това и към всички битови и стопански клиенти, захранвани от останалите топлоцентрали.

Веднага след приключването на неотложния ремонт на газопреносната мрежа от държавния системен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД, „Топлофикация София“ ще стартира подаването на топлинна енергия и към районите, обслужвани от ТЕЦ "София", ОЦ "Земляне" и ОЦ "Люлин".

Преди пускането на отоплението е важно клиентите да приключат всички ремонти по вътрешните инсталации и да ги запълнят, ако са източени. Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена. Важно е хората да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите, за да се избегне допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела. А също и да се проверят дисплеите на електронните уреди за дялово разпределение, монтирани върху радиаторите. В случай на нередност, клиентите трябва да се свържат със своя топлинен счетоводител.

Припомняме, че по-рано тази седмица председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев свика извънредно заседание за парното. На него се реши да се искат компенсации за държавата за “Топлофикация - София”. Ще бъде излъчен преговорен екип, който ще проведе срещи с отговорните институции, Министерството на енергетиката, БЕХ и “Булгаргаз”. В  края на септември кметът Йорданка Фандъкова заяви, че “Топлофикация - София” няма да може да изплаща задълженията си към “Булгаргаз”. Предложението на общината е да се осигурят средства от Фонда за енергийна сигурност.

Подкрепи Economic.bg