Започва предизборната кампания в Каталуня

До изборите се стигна, след като парламентът в Барселона обяви независимост от Испания

Започва предизборната кампания в Каталуня

Снимка: БТА

Започна кампанията за регионалните избори в Каталуния насрочени за 21 декември, предаде Франс прес, цитира БТА. Изборите, свикани от централните испански власти след разпускането на правителството на автономната област са своеобразен тест за подкрепата за независимостта на Каталуния. Кампанията е нетипична, като водещите кандидати на сепаратистите са в ареста или в изгнание. Скорошни проучвания сочат, че резултатите на двата лагера – за и против независимостта, ще бъдат много близки.

Първите предизборни митинги се проведоха към полунощ. На единия от тях уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон говори чрез видеоконферентна връзка от Брюксел, където е в изгнание.

"Централните испански власти искат да поставят всички възможни препятствия, за да не можем да проведем кампания при еднакви условия с другите кандидати", каза Пучдемон. Той подчерта, че изборът пред каталунските гласоподаватели се свежда "между нацията и подчинението", "между каталунските институции и мракобесните персонажи в Мадрид".

12 от 13-те министри от разформированото правителство на Каталуния са кандидати на изборите. Пучдемон и намиращият се в ареста уволнен вицепремиер Ориол Жункерас се борят за лидерската позиция в сепаратисткия лагер.
Коментари: 0