Зарядни станции и български електробус с награди за е-мобилност

Наградите \"Кубратов меч\" се връчват от 2012 г. насам от Националната браншова организация за електрическа мобилност ИКЕМ

Зарядни станции и български електробус с награди за е-мобилност
Голямата награда „Кубратов меч” за цялостен принос в сферата на електрическата мобилност в България получи „Елпром ЕМЗ“ - гр. Шабла, с управител Димитър Арнаудов. Фирмата получи приза за разработката на цяла гама зарядни станции за електрически превозни средства, включително на зарядна станция за бърз заряд - 44 киловата, и развойна дейност в тази област.

Наградите се връчват за седма поредна година от Националната браншова организация за електрическа мобилност ИКЕМ. Чрез тях организацията изразява своята признателност към отдадените в направление „Електрическа мобилност“.

Освен голямата награда, призове бяха връчени и в още няколко категории.

В категория „Наука и образование“, за участници в образователния модел на ИКЕМ, допринесли за създаването на кадри за нуждите на електрическата мобилност в България и за научен принос в сферата на електрическата мобилност, бяха дадени няколко награди.
 • За разкриване на план-прием по новата специалност „Електрически превозни средства“: 
  Професионална гимназия „Велизар Пеев“ – гр. Своге, с директор Станчо Атанасов; Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ – гр. София, с  директор Таньо Стойчев; Професионална гимназия по механизация на селското стопанство “Пейо К. Яворов" – гр. Гоце Делчев, с директор Ангел Живков;
 • За принос във висшето образование в сферата на електрическата мобилност и за осъществяването на квалификационни обучителни курсове на преподаватели и специалисти по електромобили:
  Висше транспортно училище “Тодор Каблешков“ – гр. София, Европейски политехнически университет – гр. Перник, Русенски университет „Ангел Кънчев“ – гр. Русе;
 • За принос в професионалното образование и обучение в сферата на електрическата мобилност:
  Център за професионално обучение при Българската стопанска камара, с директор Даниела Симидчиева;
 • За научен принос към електрическата мобилност:
  Проф. Д-р Росен Иванов - за международно признание за постиженията му от Руската и Украинската транспортни академии; Доц. Д-р Инж. Огнян Манолов – за принос в реализацията на образователен модел за подготовка на кадри и връзката му с висшето и професионалното образование в сферата на електрическата мобилност; д-р инж. Стефан Апостолов - за принос в реализацията на образователен модел за подготовка на кадри и връзката му с висшето и професионалното образование в сферата на електрическата мобилност.
В категория „Екипен проект за 2017 г.“, за осъществяването на успешен модел за внедряване на електробуси в България и мултиплицирането му в Австрия и Италия, призът отива при „Чериът Моторс“ АД – София.

„Райд Шеър България“ АД  получи отличието в категория „Български продукт 2017“, за въвеждане на услугата „споделена мобилност“ СПАРК, създаваща възможност за намаляване на трафика и устойчиво придвижване с електрически превозни средства.

"АК Магнит" АД–София е отличената компания в категория „Бизнес постижения през 2017 г.“, за цялостен модел на производство на зелена енергия, инсталиране на зарядна станция и нейното потребление за транспортните нужди на компанията.
Коментари: 0