Защо авиокомпаниите отменят полети?

Причините за това не са една или две

Защо авиокомпаниите отменят полети?

Снимка: Unsplash

1564 ~ 2 мин. четене

Всеки човек, който лети често със самолет, знае, че авиокомпаниите постоянно отменят полети и сменят маршрути. Въпреки че много основни линии между ключовите градове остават, полетите до по-малките локации или някои летища в центъра могат да се променят често. Причините за това пък не са една или две, обяснява специализираната медиа Simple Flying.

Вече не е икономично

Разбира се, авиокомпаниите ще обмислят добре въвеждането на нови маршрути и дестинации. Планирането на маршрута е жизненоважна част от всяка операция на авиокомпаниите и те разглеждат внимателно прогнозите за търсенето на пътници, други конкурентни дейности, наличност на самолети, разходи и други фактори.

Понякога обаче това не се получава, както е планирано в действителност. Това може да се дължи например на по-малко от очакваните пътници, които искат да летят по маршрута или на проблеми с ценообразуването. В някои случаи може да има субсидии, предлагани за определени маршрути, които могат да се променят или да спрат с течение на времето.

Промени в конкуренцията

Авиокомпаниите понякога стартират маршрути в съответствие с плановете на конкурентите си. Подобни стъпи се правят за поддържане на марката на пазара или за ограничаване на възможността на други компании да „откраднат“ пътниците. При множество превозвачи, работещи по един и същ маршрут, може да се наложи някои играчи да се оттеглят.

Причината може и да е в товарите

Авиокомпаниите експлоатират полетни маршрути и печелят пари не само от пътниците, а и от товарите. Въпреки че търсенето на пътници и заетостта са по-видими, превозваният товар също е важен за авиокомпанията. Маршрутът може да не се изпълни според очакванията в тази област или да има промени в първоначалната доставка на товари, които да доведат до отмяна.

Наличността на самолети

Авиокомпаниите разполагат с ограничен флот, като поръчките и придобиванията на нови самолети са много по-дълъг процес от промяната на маршрутите. Ако даден превозвач реши да експлоатира нова линия, това често е за сметка на отмяната на други.

Финансови проблеми за авиолиниите

Отмяната може да се дължи и на икономиите на авиокомпаниите, а не на специфичните характеристики на маршрута. Авиокомпаниите, които изпитват вътрешни или финансови затруднения, често отменят маршрути, за да намалят разходите или да се преструктурират.

Предупреждения за безопасността

И накрая, разбира се, има моменти, когато анулирането на маршрути е извън контрола на авиокомпанията. Това може да се дължи на затваряне на въздушното пространство (в местоназначението или по маршрута) или на влошаване на безопасността в определени райони. Пример е случилото се с Qatar Airways през 2017 г., когато няколко арабски страни забраниха на авиокомпанията да влиза в тяхното въздушно пространство.

В много случаи това може да се окаже краткосрочна ситуация и след известно време маршрутите да бъдат възстановени.

Коментари: 0