Защо Джеф Безос мисли с 3 години напред и взема малко решения на ден

Той е най-богатият човек на света и за това си има причини

Защо Джеф Безос мисли с 3 години напред и взема малко решения на ден

Снимка: Amazon

18875 ~ 2 мин. четене

Най-богатият човек в света – Джеф Безос, не е човек, който поема новогодишни цели, особено когато става въпрос за управлението на собствената му компания Amazon. Причината е, че той винаги мисли с три години напред и прави по едва няколко решения на ден, пише CNBC.

В новата книга „Invent & Wander: The Collected Writings of Jeff Bezos“ милиардерът споделя как заедно с висшия мениджърски екип на Amazon винаги работят „в бъдеще“ време. В книгата се дава пример с разговорите с инвеститори от Уолстрийт, с които Безос периодично обсъждат финансовите резултати на компанията.

„Когато ми кажат: „Поздравления за тримесечието“, аз отвръщам: „Благодаря“, но това, което наистина мисля е, че тримесечието беше изработено три години по-рано.“

От думите му излиза, че в момента той и екипът му работят за тримесечие през 2023 г.

„И това е, което трябва да правите“, казва основателят и изпълнителен директор на корпорация за над трилион долара, каквато е Amazon. Безос е уверен, че този подход на дългосрочно мислене помага на бизнеса да се съсредоточи върху планирането и ефективното насочване на енергията.

В ролята си на главен изпълнителен директор за него е също толкова важно да взема само по няколко решения на ден. „Като старши ръководител за какво всъщност получавате пари? Вие получавате пари, за да вземете малък брой висококачествени решения“, обяснява той.

56-годишният Безос каза, че ако направи „три добри решения на ден, това е достатъчно и те трябва да бъдат толкова качествени, колкото е по силите ми“.

Нещата стоят различни, когато Amazon беше стартираща компания в средата на 90-те години, спомня си той. По онова време Безос трябва да взема стотици решения дневно. Нещо повече, лично се занимава с опаковане и доставка на пратки. Постепенно нещата се променят. Amazon става публична през 1997 г. и служителите на компанията бързо набъбнаха от 158 на 614 още през същата година. Днес за гиганта в електронната търговия работят повече от 1 милион души по целия свят.

За да взема добри решения, Безос заимства философията на колегата си милиардер Уорън Бъфет.

Уорън Бъфет казва, че е добър, ако взема три добри решения годишно, и аз наистина вярвам в това“, каза Безос.

Подкрепи Economic.bg