Защо Libra изведнъж се оказа без финансови оператори в САЩ

За тази криптовалута краят още не е настъпил, но пътят напред ще става все по-труден

Защо Libra изведнъж се оказа без финансови оператори в САЩ

Mastercard и Visa бяха сред най-големите имена, подкрепили проекта, но впоследствие и двете компании се оттеглиха

Снимка: БТА

2654 ~ 4 мин. четене
Когато криптовалутата Libra на Facebook бе представена на 18 юни, това изглеждаше като тревожен сигнал, че социалната мрежа започва своята мегаломанска експанзия в съвсем нова област на дейност. След като си осигури милиарди потребители и десетки милиарди долара годишна печалба, сега компанията поема контрола върху използваната от нея валута.

Ръководителят на блокчейн отдела на Facebook Дейвид Маркъс изложи своя план за Libra в подробна бяла книга. Няколко от най-влиятелните финансови компании вече са подписали да помогнат с управлението на новата криптовалута, като станат част от новосъздадената организация Libra Association. Визията на Facebook за една нова международна валута, подкрепена от партньорите на корпорацията, изглеждаше неудържима.

Но много бързо нещата коренно се промениха.  Първа от Libra се отказа компанията Paypal, която се оттегли на 4 октомври. Впоследствие в рамките на часове на 11 октомври Visa, Mastercard, Stripe и Mercado Pago до една напуснаха проекта. Същото решение в крайна сметка взе и eBay.

Това означава, че всички основни американски оператори на плащания са напуснали Libra Association. Това е притеснителен обрат за криптовалутата на Libra и е първият ясен индикатор, че създателите на проекта може би са надценили възможностите си.

Изгубването на пет компаниите в рамките на няколко часа може и да изглежда като паническо групово бягство от проекта, но изборът на момента има значение. На 14 октомври всички пет членове основатели на Libra се планира да се съберат в Женева за първото заседание на Libra Council. Там те ще определят различните роли, които ще имат различните страни по проекта, и ще опитат да отговорят на всички въпроси за управлението на новата криптовалута, на които няма отговор в първоначалната бяла книга. В крайна сметка това ще доведе до представянето на официална харта, като всеки член ще трябва да я подпише.

Този процес предвижда поемането на много ясни ангажименти от конкретни страни. Именно затова едва ли у някой има съмнения, че най-доброто време за напускането на проекта беше преди подписването на хартата. Това също така означава, че бързото оттегляне на партньорите не е толкова катастрофално, колкото изглежда. Всеки, който желае да впише името си в хартата, вероятно предвижда да го направи в по-дългосрочен план.

Групата оттеглили се компании имат особена причина да се притесняват. С изключение на eBay, всички те обработват плащания, което означава, че са обект на специфични регулаторни изисквания за справяне с измами, пране на пари и налагането на санкции. Правителствата започват да осъзнават, че Libra може да затрудни спазването на тези изисквания, а пък операторите на плащания да се окажат на въдицата.

Както сенаторите Браян Шоутц и Шерод Браун написаха в писмо до Visa, Mastercard и Stripe: „Facebook изглежда, че иска да извлича ползи от участие във финансови дейности без отговорността и без да бъде регулирана като компания за финансови услуги“. Посланието бе ясно: ако Libra улесни прекалено живота на терористите и замесените в пране на пари, Visa, Mastercard и останалите може да понесат вината.

Това е плашеща мисъл за операторите на плащания, чийто основен бизнес може да бъде заличен с един регулаторен ход. Но пък за останалите компании в Libra Association това не е проблем. Първоначалната коалиция включва редица организации, включително благотворителни такива, фирми за инвестиране на рисков капитал и компании за услуги като Lyft и Uber. Тези дружества не са обект на същия натиск от страна на регулаторите, затова нямат полза да се оттеглят.

И все пак проблемите с операторите на плащания сочат към един централен проблем в проекта за Libra, като този проблем може да се окаже нерешим. Основаните на блокчейн-технологията валути работят най-добре под формата на самодостатъчни системи, но трудностите често възникват в областите, където криптовалутите се припокриват с банковите услуги. В ранните дни на Bitcoin операторите на плащания често бяха обвинявани, че не изпълняват изискванията за борба срещу прането на пари – нещо, което компаниите пионери в областта на цифровите валути никога не бяха обмислили, че ще е проблем. Едва наскоро американските регулатори успяха да наложат на операторите на криптопортфейл изискване те да имат информация кои са клиентите им. Входните и изходните точки на една екосистема са най-важните и юридически уязвими части на всеки един нов валутен проект и Libra не е изключение от това правило.

Според първоначалната визия Libra прехвърляше тези проблеми със закона към операторите на плащания, надявайки се, че Visa и Mastercard ще успеят да се справят със сложните законови изисквания към участниците в проекта. След масовото напускане в петък обаче това вече не е опция и същите юридически заплахи, които стреснаха първоначалната група оператори, вероятно ще обезкуражи и останалите. Всеки, който се захване с проекта, ще има огромна задача пред себе си да убеди правителствата по света да прокарат пътя за Libra в момент, когато общественото доверие към Facebook никога не е било по-ниско. Засега краят за Libra не е настъпил, но проектът е изправен пред труден път напред, като той ще става все по-труден.
Подкрепи Economic.bg