Защо икономиката на Китай се възстановява най-бързо от коронакризата

Освен, че на тримесечна база китайската икономика нарасна с 11%, тя отчете и годишен ръст от 3.2% през Q2

Защо икономиката на Китай се възстановява най-бързо от коронакризата

Снимка: БТА

Когато икономиката на Китай отскочи с 11% през второто тримесечие на 2020 г. спрямо първото, се потвърдиха предположенията, че втората най-голяма икономика в света може би е напът към възстановяване във V-образна форма - нещо, което се превърна в мираж за икономиките в останалата част по света.

Китай ще изпревари играта по отношение на възстановяването си, но как се стигна до там и какво предстои за световната икономика, обяснява Business Insider.

Според Кристоф Баро, главен икономист и пазарен стратег в Market Securities, причината, поради която Китай се възстанови по-бързо от САЩ, се дължи на по-големия потенциален ръст на реалния БВП, известен също като реално производство.

“Потенциалното реално производство е много по-високо в Китай, отколкото в развитите икономики. В Китай то е близо 6%, докато за развитите икономики е близо 1.5%“, обяснява той и добавя, че демографията в Китай означава, че „механично китайският растеж ще се възстанови по-бързо, отколкото в развитите икономики“.

Освен, че на тримесечна база китайската икономика нарасна с 11%, тя отчете и годишен ръст от 3.2%, побеждавайки прогнозите на икономистите на Reuters.

„Мисля, че за Европа или САЩ ще бъде почти невъзможно да се достигне нивото, наблюдавано през четвъртото тримесечие на 2019 г. преди 2022 г.“, коментира Баро.

Според Мигел Чанко, старши икономист в Pantheon Macroeconomics, китайската икономика се възстановява по-бързо от тази в САЩ и Европа поради строгите мерки, които предприе страната в началото на кризата.

За САЩ и двамата икономисти прогнозират двойна рецесия, т.е. възстановяване под формата на W. Пазарните участници прекараха голяма част от юни в размисъл дали САЩ са напът към възстановяване във V-образна форма, тъй като някои щати рестартираха бизнеса си, а докладът за работните места от май показа нови 2.5 млн. открити работни места. Но това очакване за V-образно възстановяване в САЩ се разми след скока на случаите с Covid-19. През юли рекордът за най-много дневни случаи на новозаразени в САЩ бе счупен 11 пъти и вече премина 75 хил. нови случая на ден.

Двамата икономисти очакват годишен спад на брутния вътрешен продукт на Китай с едва 1.2%, като в същото време прогнозират срив на индийската икономика с 10%. „Това е огромна разлика в резултатите. Мисля, че това е причината, поради която Китай кара другите развиващи се пазари да изглеждат зле“, заявява Чанко.

Коментари: 0