Защо Ричард Брансън винаги казва „да”

Или как поемането на риск носи успех в бизнеса

Защо Ричард Брансън винаги казва „да”

Милиардерът Ричард Брансън може да бъде описан с много определения. Той е успешен предприемач, натрупал сам милиарди. Той е основател на авиокомпания, визионер, собственик на остров и също така е доста богат и влиятелен. Неговият приключенски дух го е довел до успех в бизнеса, и то защото е голям фен на думата "да".

"Дори да нямам представа къде отивам или как да стигна там, предпочитам да кажа" да ", вместо да" не ". Съдбата обича смелите", пише той в популярния си блог.

Брансън се осланя на урока да казва "да"  от самото начало на кариерата си и прилага този положителен подход, макар и за мнозина звучащ твърде приключенски и рискован, още от самото начало на изграждането на империята си Virgin.

"Ако някой ви предложи невероятна възможност, но не сте сигурни, че можете да я постигнете, кажете" да "- ще се научите как да го направите по-късно", пише Брансън.

Не е трудно да видим, че Брансън изпълнява това, което проповядва. Той е човек на действието, не на думите.

"Това ме отведе на правилното място в точното време и ми донесе голям успех", пише той.

Един чудесен пример за това е разказан в автобиографията му "Finding my Virginity". Той поеа риск, роден в обикновен разговор с един от служителите му. Този риск е стартирането на компанията Virgin Australia Airlines. Случката е следната - главният финансов директор на Virgin Express, европейският клон на авиационния бизнес на Брансън, се отказва от поста си, за да може да се върне в родната Австралия със семейството си. На Брансън не му се харесва да загуби такъв ценен служител, но все пак му се възхищава, че е поставил на първо място семейството си. В края на разговора, в който служителят подава оставка, Брансън му предлага да помисли за нещо, което иска и може да направи в Австралия, по което да работят заедно.

Служителят очертава идеята си за нискотарифна авиокомпания в Австралия. Брансън незабавно усетил, че това е чудесна идея и поискал по-задълбочен план. Служителят предал плана на Брансън още на следващия ден. И днес този план е реализираната компания Virgin Australia.

Но преди всички да започнем да казваме "да" на всякакви луди идеи, Брансън предупреждава, че всяко „да” може да е риск. Но често този риск си струва наградата.

"Животът е много по-забавен, когато казваш "да"! Изумително е как една малка дума може да ви води към едно невероятно приключение!", казва предприемачът-милиардер.

Коментари: 0