Защо Русия унищожава собствената си икономика

Накратко: Защото има по-належащ проблем от спада на БВП

Защо Русия унищожава собствената си икономика
Нещата не вървят особено добре в "Русия на Владимир Путин". Цените на суровия петрол Brent паднаха до 59 щатски долара за барел, а икономиката на страната е на път да се свие между 4,5% и 4,7%. Междувременно примката около врата на Путин се стяга все повече след американските и европейски санкции, които поставят още по-голям натиск върху финансите на страната. 

Когато САЩ бяха изправени пред рецесия, Федералният резерв понижи лихвите до почти нулеви нива и ги държа на това ниво дълго. Това стимулира икономиката, като инвестициите станаха по-привлекателни (кредитите са евтини), а спестяванията са неизгодни (ниските лихвени проценти не компенсират инфлацията и "изяждат" парите).

Но Русия очевидно е предприела противоположната стратегия. Вместо понижаване на лихвения процент за стимулиране на инвестициите, централната банка на страната повиши основния си лихвен процент до невероятните 17%.

Това означава, че човек, просто оставяйки рубли в банката, ще получи изключително висока безрискова възвращаемост. Освен ако предприятията не намерят добра възможност за инвестиция, която ще ги направи още по-печеливши, при тези нива на лихви няма смисъл средствата да се изтеглят. Така де, защо да инвестирате за нов магазин или фабрика, когато ще направите повече пари просто ако си оставите средствата в трезора?!

С други думи, много е вероятно по-високите лихвени проценти на Русия да забавят и без това забавящата се икономика на страната. Rosneft, държавна петролна компания, вече дори обвини централната банка, че "бута Русия към рецесия".

Но ако това е вярно, тогава защо Русия подкрепя подобна политика? Причината е, че страната има може би още по-неотложен проблем от забавящата се икономика. Валутата на Русия, рублата, е в процес на свободно падане, докато цените на петрола потъват. От началото на годината тя е вече с 47% надолу спрямо долара. Това е голям проблем за руските компании, които трябва да платят дълга си в долари, и чиито рубли сега са с нулева стойност на международните пазари.

По-лошо, западните икономически санкции пречат на бизнеса в Русия да има достъп до запаси от чуждестранна валута в чужбина. Оказва се, че без драстични действия страната може да осакати своята икономика в дългосрочен план от изнемощялата си валута.

Тъй като хората, които продават руската валута за долара, са тези, които "дърпат" рублата надолу, централната банка повиши лихвените проценти, за да я направи по-атрактивна. Този ход е предназначен за съхранение на стойността на валутата, дори и за сметка на краткосрочния икономически растеж.

Едва 24 часа по-късно обаче планът не изглежда да е сработил. Дори и след масивния скок в лихвените проценти, рублата продължава да се срива. Икономистите сега предполагат, че Русия може да бъде принудена да наложи капиталови ограничения, които биха направили търговията на рубла срещу долар по-трудна или скъпа, или да изисква от износителите да конвертират долар за рубла, за да предотврати по-нататъшни разпродажби.

В крайна сметка, нищо друго освен увеличението на цените на петрола не би помогнало на Русия. Приходите от тях съставляват около половината от бюджета на Русия и без тези пари страната ще оцелее трудно. А без тази тенденция и рублата ще продължи свободното си падане.
Коментари: 0