Засилват инвестициите от САЩ

Джон Кери подкрепя безвизов режим за българи

Засилват инвестициите от САЩ

Държавният секретар на САЩ Джон Кери проведе брифинг среща в Министерски съвет с министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Водещите новини, станали ясни след срещата, са свързани главно с икономическото сътрудничество между двете страни, като Кери и Борисов постигнаха съгласие на тема, че ако отпадне визовия режим, инвестициите в Българската икономика ще нараснат многократно, предаде агенция Фокус.

По думите на Джон Кери въвеждането на безвизов режим може да укрепи връзките между двете страни:  „Ще продължим да работим по този въпрос. Безвизовият режим ще стимулира инвестициите между двете страни. 15,2% са отказаните американски визи за българи. За да отпадне визовият режим този отказ трябва да е 3%“, допълни Кери.

Освен това държавният секретар на САЩ изказа добрите си впечатления от програмата и плановете на премиера: „Виждаме един екип, който цели да се постигне напредък. Много е важно за България е да има енергийна диверсификация и яснота по отношение на своя суверенитет. Тук съм, за да можем да обсъдим как да работим заедно. Важно е да сме добри партньори, когато България е изправена пред толкова трудни решения", каза още Джон Кери.

За задълбочаване на стратегическото партньорство между двете държави са създадени 4 работни групи. Една от тях ще посредничи за евентуална помощ от „Уестингхаус“, които трябва да бъдат инвеститори за проучванията за добив на шистов газ, като според Бойко Борисов програмата трябва да гарантира чистотата на екологията. Така „Ексимбанк“, която е собственост на „Уестингхаус“, ще трябва да намери ефективна схема за финансиране, която да не задължава нашата страна да надхвърля дефицита или да дава гаранция, която да е за сметка за дълга.

Коментари: 0