Здравното министерство проведе първия електронен търг за лекарства

Купени са онколекарства на обща стойност 1.28 млрд. лв., необходими на болниците за две години

Здравното министерство проведе първия електронен търг за лекарства

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

576 ~ 2 мин. четене

Вчера, 30 януари, в 17:30 часа завърши успешно първият електронен търг – този за онкологични и онкохематологични лекарства, проведен чрез Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България. Интересът беше изключително голям. Участниците в процедурата – търговците на едро с лекарствени продукти – бяха 16, а заявки бяха направени от 203 лечебни заведения. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание.

Здравният министър посочи, че по първоначална спецификация, прогнозната  стойност на онкологичните и онкохематологични лекарства за нуждите на болниците за две години, е била около 1.28 млрд. лв. „След провеждането на електронния търг постигнахме с 57 млн. лв. по-ниска стойност, т.е. минимум толкова ще бъде икономията за бюджета на НЗОК“, коментира Ананиев. След това на ниво лечебно заведение ще бъдат постигани по-ниски цени на база проведени обществени поръчки.

Кирил Ананиев подчерта, че това правителство за първи път създаде и реално проведе електронен търг. В този търг подадоха заявки държавните, общинските лечебни заведения и тези със смесено участие. Здравният министър посочи, че се работи по текст в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, чрез който и частните лечебни заведения да бъдат задължени да договарят цени не по-високи от тези, постигнати чрез рамковите споразумения и електронната борса за лекарства.

През месец февруари ще бъдат обявени още 5 електронни обществени поръчки за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България.

На въпрос относно тримата български граждани, които се намират в град Ухан, министър Ананиев обясни, че се очаква те да пристигнат в Европа утре, като двама от тях ще пристигнат с френски самолет, а третият с германски. „Координацията по пристигането на българските граждани се осъществява от Министерството на външните работи. Ние сме в непрекъсната връзка с тях. В самолета, който ще отлети до мястото, където ще кацнат във Франция и Германия, ще има медицински екипи, които ще придружават българските граждани до България, а след като пристигнат, са осигурени всички необходими условия за тяхното приемане и наблюдение във ВМА“, посочи още здравният министър.

 

Коментари: 0