„Зелената сделка“ в офиса и дома

Вкарването на зеленината в интериора и екстериора става все по-популярно, особено в пандемията

„Зелената сделка“ в офиса и дома

Снимка: 3D Garden

2285 ~ 5 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Да се хванем за зелено – гласи популярен израз. Но имаме ли зеленина, цветя, просто някакви растения в дома и офиса? Щом не можем постоянно да сме сред природата, нека природата да се пренесе при нас! Свежата растителност носи настроение и емоционален баланс в бетонните джунгли на големия град. Зеленото кътче е оазис, а е и микроцентрала за чист въздух.

„Пандемията подтикна хората да се огледат и да поискат да променят заобикалящата ги среда. Все повече стават тези, които са готови да вкарат зеленината в интериора или в екстериора си. Моден тренд е да има растителност дори и в банята. Това отваря повече възможности пред ландшафтните архитекти да покажат на какво са способни“, казва Лилия Язова, основател и управител на 3D Garden.

Антистрес зеленина

Растенията искат грижа, но те ни се отплащат. Времето, посветено на цветята и градината, е време, в което да се освободим от среса и да останем насаме със себе си. Пандемията осезаемо промени нагласите на всички и в 3D GARDEN сега работят под мотото „Социалната дистанция вече е зелена“. И не просто защото това е техният бизнес, а защото са убедени, че зеленината дава сила за живот.

Отворете замъглените прозорци на доскорошните представи за уют и комфорт в дома и офиса и вижте дали около вас има достатъчно зеленина. Само лекарствата не са в състояние да ни осигурят нужния имунитет“, призовава основателката на компанията.

Зеленият цвят внася спокойствие и равновесие, твърдят психолозите. Установено е, че под въздействието на този цвят се ускорява регенерацията на клетките в организма и се премахват негативните емоции. Ако човек не вижда зелено в достатъчно количество, работоспособността му намалява. Искаме ли това?

Тенденциите в озеленяването

Ако все още не сте обърнали внимание дали е достатъчно зелено около Вас, направете го още сега. Светът говори за Зелената сделка, но направил ли е всеки от нас своята „зелена сделка“? Тенденция е да мислим в „зелено“.  В озеленяването също има тенденции. За външните зелени площи се използват декоративни треви и билки, а също едроразмерни дървета и живи плетове, готови за един ден.

Все по-често се прилага зачимяване вместо затревяване, тъй като ефектът е моментален. Зачимяване означава, че се редят готови четвъртити парчета земя с израсла трева и още същия ден имате зелена морава. Хората вече не искат озеленяването да е резултат от продължителна грижа и затова се прибягва до засаждането на по-големи дървета и храсти, докато преди години всеки е имал търпението да чака малкото дръвче да порасне. Това налага да се използва растителност, добре подбрана от специалисти, за да може тя бързо да се климатизира и прихване.

Дух от Севера

Едва ли някой иска парите му да увехнат, но точно това става, когато нямаме време и не може да полагаме грижи за естествената зеленина в помещенията. Тогава на помощ идват скандинавският мъх и стабилизираните растения, които все повече си проправят място в нашият дом и офис. В интериора също се търси бързият ефект, а модерните стабилизирани растения позволяват лесно да се постигне желаният резултат. Те по естествен начин поемат влага от въздуха в помещението, за да останат свежи и да запазят своята мекота.

Стабилизирани са за 40–70% влажност на въздуха и единственото изискване е тя да се поддържа в помещението. Така скандинавският мъх се превръща в индикатор за наличието на нужната жизнена влажност, здравословна и за човешкия организъм.  В големите офиси често се установява, че тя е 20-25%, което е среда, провокираща респираторни заболявания.

Декорациите със скандинавски мъх в интериора са и верният ориентир за здравословния климат“, уверяват професионалистите от 3D GARDEN.

Декоративни акценти

Зелените преградни панели са хит в офисите. Те поглъщат натрапчивите звуци, изолират шума в помещенията, като същевременно действат успокоително и подпомагат работния процес. Може да бъдат от естествени или стабилизирани растения. Все повече фирми използват декоративна растителност, за да обогатят средата. Лога, пана и надписи, направени с декоративни растения и мъх, са акцент в интериора. Те са възможност да освежим затворената среда, но трябва да се подберат по-тъмни места, тъй като те не обичат директната светлината.

Направи си сам

За да си направим градина, е нужно не само желание, но трябва да се задели и бюджет. Може да опитаме сами да си оформим зелено кътче, по-добър резултат обаче ще се получи, ако ползваме професионалната помощ на ландшафтен архитект. Той ще ни насочи към най-подходящия способ и към най-добрите растения за съответното място. Експертът изготвя проект и се очертават стъпките, чрез които да имаме мечтаната градина. Последващата поддръжка също е важен елемент. Въпрос на бюджет, на желание и умения е дали ще я правим сами, или ще я поверим на професионалист.

Картини и декорации с растения също можем да си направим сами, но помощта на ландшафтния архитект е много ценна, ако  искаме да усвоим някои тънкости, вместо да прилагаме метода „Проба-грешка“. Скоро 3D GARDEN ще пуснат на пазара комплекти „Направи си сам“, за да може повече хора да опитат удоволствието да изработят своя екокартина. Възможни са тиймбилдинги и уъркшопове, по време на които да се работи с естествени растителни елементи, за да може всеки да се докосне до зеленото вълшебство.

Музикални камъни

Новост в градината са музикалните камъни. Преди време л. арх. Язова ги вижда на изложение в Италия. С колегите ѝ преценяват, че и в България има пазар за тях. Те може да се поставят на открито, а дори и в басейна, тъй като част от тях са водоустойчиви. Създават по-приятна атмосфера. Снабдени са с тонколони и блутут и така си пускаме музика по свой избор. Българска версия все още не е направена. Изработването им е сложен процес, но е възможно да се случи с подходящи партньори.

Слабо заета ниша

Отваря се зелена ниша. Но… в България производителите на декоративни храсти и растения са твърде малко. Голяма част от растителността е внос от Гърция, Италия и Холандия. На този етап, поради липсата на целенасочени инвестиции и достатъчно работна ръка у нас, тази предприемаческа инициатива е в застой.

Професията на ландшафтния архитект е доста разнообразна, нужни са много познания в различни сфери. Язова обаче е намерила своето призвание. И е убедена, че има бъдеще за хората с такива умения, тъй като зеленината започва да заема все по-голямо пространство в естествената ни среда и става неразделна част от същността ни.

Задава се свежо и зелено лято, особено ако дъждовете продължат… Зеленината в дома и офиса обаче трябва да си я осигурим сами.

Камъкът си тежи на мястото

Имах възможност да остана в чужбина, но се върнах, тъй като искам да допринеса България да стане по-зелена и по-красива, с уютна среда. Работих в САЩ, но преди повече от 10 години се върнах. После отново имах покана да замина за Австрия и да развивам бизнес там, но ме спря желанието да направим нещо стойностно и тук. Трудно е в България, но възможности има. Резултатите от усилията, които полагам, ми вдъхват увереност, че съм на правилното място. За жалост квалифицираната работна ръка силно намаля, особено в тази област", казва ландшафтен архитект Лилия Язова.

Подкрепи Economic.bg