1200 жалби са пуснали руските туристи заради нередности в Турция

На 11 август руската Служба обяви за опасни за туристите условията в района на залива на Анталия в Турция

1200 жалби са пуснали руските туристи заради нередности в Турция

Около 1200 туристически жалби, свързани с проблеми по време на почивка в Турция е получила Федералната служба за защита на правата в Русия, пише Интерфакс.

"От 14 до 28 август 2017 г. във Федералната служба са получени повече от 1700 жалби на граждани, които се оплакват от нарушаване на техните права в областта на международния туризъм. Около 1200 от случаите са свързани с организацията на почива в Република Турция", - се казва в изявление на уебсайта службата. Някои от тях са и заради заболявания на ентеровирус инфекция (Коксаки вирус).

Регулаторът припомня, че Законът за туризма и законодателството за защита на правата на потребителите на туроператори и туристически агенти са, за да гарантират безопасността на предоставяните туристически услуги.

"Поради факта, че Службата продължава да получава жалби от руски туристи, болни от ентеровирусна инфекция в Турция, тя поиска предоставяне на необходимите консултации и правна помощ на руските туристи, засегнати от действията на туроператори и туристически агенти".

От регулатора съобщават още, че са помогнали при изготвянето на повече от 200 жалби срещу туроператори (туристически агенти). До момента са подадени над 12 съдебни иска в защита на имуществените интереси на туристите.

На 11 август руската Служба обяви за опасни за туристите условията в района на залива на Анталия в Турция заради избухването на вируса Коксаки. Въпреки това туроператори не отчитат масов отказ на екскурзии в Турция, както и при самите летовници в курортите, които казват, че са научили за вируса от новините след завръщането си в Русия.

Според руска Асоциация на туроператорите вирусът Коксаки е намалил търсенето на почивки в Турция през август с 15%.

Коментари: 0