Животът може да се „посажда“ от планета на планета в системата TRAPPIST-1

Някои експерти смятат, че животът на Земята произлиза от другаде и е бил донесен тук от астероид

Животът може да се „посажда“ от планета на планета в системата TRAPPIST-1

Снимка: Wikipedia

1156 ~ 2 мин. четене
През февруари НАСА обяви откриването на седем земни екзопланети в системата TRAPPIST-1, три от които обикаляха в обитаемата зона. Сега изследователи от Университета в Чикаго са стигнали до извода, че ако в тази слънчева система животът съществува, то има вероятност той да се предава от планета на планета.

"Въпреки че звучи лесно, това не е съвсем така", казва Себастиан Кирт, един от изследователите в научния екип, цитиран от Digital Trends. По думите му, за да се предаде живот от една на друга планета, е необходимо много условия да се подредят в съответствие едно на друго. 

"Животът първо трябва да се развие на една от планетите, след което, ако жив материал успее да напусне орбитата ѝ, той трябва да избегне опасността да бъде стерилизиран и в крайна сметка да се озове на друга обитаема планета“, уточнява той. 

Теорията за „посяването“ на живот от една на друга планета се дискутира от години. Някои експерти смятат, че животът на Земята произлиза от другаде и е бил донесен тук от астероид преди милиони години. След като обсъжда идеята с нейния автор – Тим Боуинг, Кирт решава да изпробва хипотезата и в системата  TRAPPIST-1. 

Изследователите са извършили няколко симулации на изхвърляне на скални парчета от планетите в  TRAPPIST-1. В резултат те  са пресметнали около 100 000 възможни траектории и при наличието на правилните условия е възможно да се осъществи живот в рамките на около 10 години. 

Кирт обаче признава, че вероятността всички необходими условия да бъдат изпълнение, е малка.  Проучването все пак доказва, че оцеляването на живот по време на подобно космическо пътуване между планети е много по-лесно осъществимо в една компактна система като TRAPPIST-1, отколкото в нашата собствена слънчева система.


Подкрепи Economic.bg