20 златни правила за мъжката мода

Вижте как да бъдете официални, без да изглеждате нелепо

20 златни правила за мъжката мода
Как да бъдем официални, без да изглеждаме нелепо

В следващите редове ще Ви дадем няколко лесни за следване, но в същото време ефективни насоки, за да можете сами да прецените какво във Вашия мъжки гардероб липсва или не е изпипано до съвършенство.


Правило № 1.  Намерете си добър шивач. Независимо какво и от къде го купувате, всичко има нужда от персонално подобрение, за да изглеждат дрехите Ви така, сякаш са шити специално за Вас.

 

Правило № 2. При покупка на нов костюм има едно правило, което сте длъжни да не пропускате – първо проверете как приляга върху раменете Ви.

 

Правило № 3. Сакото трябва да ви ляга като ръкавица върху ръка. Когато го закопчаете, трябва да можете да вкарате дланта си между гърдите и самото сако. Ако разстоянието е доста повече от това, вижте правило номер 1.

 

Правило № 4. Вратовръзката е в топ 3 на най-важните елементи. Отличната вратовръзка може да прикрие неточности по ризата, костюма или аксесоарите Ви. Тя трябва да пада на пъпа и почти да докосва колана. Нито по-долу, нито по-горе. Цветът задължително да е по-тъмен от ризата, която носите. Широчината да бъде колкото ревера на сакото Ви.

 

Правило № 5. На мода са тънките ревери. Широките са смятани за част от „старата школа“, а и някак си изглеждат по-симпатично.

 

Правило № 6. Кърпичките за костюм са страхотен завършващ елемент за всеки уважаващ себе си джентълмен, но много често виждаме неправилно подбиране спрямо тоалета. Основното правило, което трябва да знаете за тях е, че те НЕ трябва да съвпадат с цвета и избраната материя на вратовръзката Ви.

 

Правило № 7. Не прекалявайте с площта на ръкавите, показваща се под сакото. Около 13 до 15 мм е приетата като допустима дължина. Старайте се тя да съвпада с големината на яката на ризата, която се подава от сакото зад врата.


Правило № 8. Не смейте да слагате дебели колани с изискан костюм! По-скоро ще приличате на каубой с патрондаш, който си е забравил кобура и оръжието. Общоприетият начин е тънък, семпъл колан, който е в еднаква цветова гама с обувките.

 

Правило № 9. Обувките. Те са магнит за вниманието на голям брой хора и неслучайно са символ на висока класа (когато са подбрани правилно и са поддържани). Точно поради тази причина тук ще се наложи да инвестирате в стойностен чифт. Най-сигурно, с по-малка вероятност да сгафите, е да заложите на черни. Кафявите могат да се носят с костюм от същия цвят, син, или светлосив.

 

Правило № 10. Убедете се, че чорапите Ви са опънати достатъчно, за да не показвате кожа от крака при сядане на стол и да изглеждате като прекален непукист или тийнейджър, облечен насила в костюм от родителите си за рождения ден на баба си.

Белият цвят при чорапите е за фитнеса и за дните, в които най-официалното нещо, което Ви очаква е да гледате Джеймс Бонд на малкия екран.

 

Правило № 11. Когато ситуацията Ви позволява да изберете нещо по-удобно, би било подходящо да се спрете на спортно сако с едно копче. При формалните поводи по две копчета. Оставете третото в 90-те.

 

Правило № 12. Разкопчавайте сакото си, преди да седнете. Само не го правете с копчето на панталона, независимо това колко ще увеличи удобството Ви.

 

Правило № 13. Най-горното копче на сакото трябва да се намира на пъпа или малко по-нагоре. (Ако все пак сако с три копчета е Вашият избор, то тогава правилото важи за средното копче.)

 

Правило № 14. Както при саката, така и при елеците – препоръчва се най-долното копче да остане разкопчано.

 

Правило № 15. Панталоните не бива да се „разливат“ върху обувките, които сте избрали. По-изисканият и консервативен стил диктува долнището на сакото да покрива горната част на обувката и малко от връзките.

 

 

Правило № 16. Вратовръзката, или по-скоро начинът по който е вързана. Той може да отличи истинския джентълмен от не дотам изисканото му копие. Препоръчителните възли са така наречения Windsor или Dimple.


Правило № 17. Часовници. Разнообразието е страхотно нещо, но когато говорим за формална обстановка и стилно облекло важи правилото „по-малкото е повече“. В последно време много модерни са големите циферблати, които понякога наподобяват водомери.

 

Правило № 18. Изберете си портфейл, който отива на вашето ежедневие и предпочитания. Инвестирайте малко време в проучване, защото портфейлите са най-пренебрегваните аксесоари при мъжете, а всъщност ги ползваме всеки ден и доста рядко ги сменяме. Запомнете, че ако сте с костюм е недопустимо да извадите от него спортно портмоне.

 

 

Правило № 19. Един наистина основен фактор, който може да повлияе върху самочувствието Ви, е уханието, което излъчвате. Дори всичко останало да е безупречно изпипано, но не сте си направили труда да се погрижите обонятелната сетивност на хората, с които влизате в контакт, да не бъде атакувана от неприятен аромат , тогава бъдете сигурни – оставили сте лошо впечатление за дълго време… много дълго време!

 

 

Правило № 20. Това е най-важното правило. Някой от по-горните правила са наистина задължителни, но индивидуалността почти винаги се достига чрез, ако не нарушаването, то тогава видоизменянето на някой от неписаните закони. Бъдете новатори!

 

Следвайте нюха си и се доверете на Вашия вкус и донякъде на този на приятелите Ви. Не се срамувайте да поискате съвет, от когото и да е. Модата далеч не е най-важното нещо, за което трябва да Ви побеляват косите. Много от големите и успели мъже са повече от безпардонни що се отнася до избора им на облекло.

 

Помнете, че в крайна сметка – животът е прекалено кратък, за да сме винаги изрядни и да нямаме поне една история за това как сме отишли на важно събитие и тотално сме потъпкали конвенционалния дрескод. Правете грешки, понякога от тях се ражда модата.
Коментари: 0