Златото достигна седмичен връх

Европейският автомобилен сектор отчита скок въпреки пандемията

Златото достигна седмичен връх

Снимка: Pixabay

Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американските акции се повишиха в петък, след като финансовите отчети на повечето компании и икономически данни надминаха очакванията на анализаторите. Данни от четвъртък показаха скок в продажбите на дребно с 9.8% през март, надхвърляйки очакванията за ръст от 6.1%. Междувременно седмичните молби за помощи при безработица бяха 576 хиляди, при очаквани 700 хил., което беше най-ниското им ниво от началото на пандемията.

Индикаторите посочват за по-бързо възстановяване на икономиката от очакваното. Dow Jones се изкачи със 160 пункта, или 0.5%, до 34 200, като достигна нов рекорд и записа четвърта поредна седмица на печалби. Междувременно S&P 500 се повиши с 0.4% до нов рекорд от 4 185. Силното представяне на индекса увеличи покачването му от началото на годината до 11%.

В Европа индексите записаха повишения. Stoxx 600 се повиши с 0.9%, след като автомобилният сектор скочи с над 2% на гърба на отчет за приходите от Daimler. Германският производител на автомобили отчете ръст в приходите преди данъци и лихви до 5 милиарда евро. Акциите на компанията скочиха с 2.7%.

През последната сесия на седмицата петролът отчете загуби, като най-близкият фючърсен контракт на WTI се понижи с 0.5%. Въпреки това за седмицата черното злато записа повишения на фона на възстановяване в търсенето.

Ценните метали записаха успешна седмица. Златото достигна седмичен връх в петък, след като записа най-доброто си седмично представяне от декември. Ценният метал беше подкрепен от разхлабване в американската валута и спад в доходността на американските облигации.

Акценти днес

Икономически данни  – Канада

Икономическият календар днес ще бъде значително празен. Акцентът за деня ще падне върху началното жилищно строителство в Канада. Индикаторът измерва промяната в новите жилищни сгради започнали строеж през отчетния месец на годишна база. Индикаторът е водещ показател за силата на жилищния сектор. По-високи резултати от очакваните се приемат като положителни за канадската валута.

Инструмент на фокус

Daimler

Акциите на компанията скочиха с 2.7% в края на седмицата, след като отчет за приходите надмина очакванията на инвеститорите. Цената обаче достигна предходен връх, след като направи силна корекция след разпродажбите миналата година около пандемията. Предвид стойностите на RSI очакваме в следващите няколко сесии да има понижение или консолидация в цената.

EUR/JPY

Валутната двойка се намира във възходящ тренд от началото края на март. Движението в цената прави няколко неуспешни опита за прекосяване на образуваната зона на съпротива, като всяка корекция образува по-високо дъно, сформирайки фигура приличаща на възходящ триъгълник. Пробив и задържане над зоната на съпротива може да даде началото на ново възходящо движение.

XAU/USD

Златото изглежда обърна посоката на движение. Цената направи успешен пробив и задържане над образуваната низходяща тренд линия, след като два неуспешни опита за задържане под 1700 USD за тройунция изстреляха цената нагоре. Образуваното двойно дъно се приема като сигнал за обрат в посоката на тренда.

Dow Jones

Американският индекс се намира в силен възходящ тренд след масовите разпродажби около пандемията миналата година. Стойността му се повиши през 6 от последните 7 седмици, като успешно проби психологическите 34 000 за първи път в историята миналата седмица. Очакванията ни са следващите седмици да станем свидетели на корекция, която да бъде ограничена от образуваната тренд линия от предходни върхове.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Коментари: 0