Зоран Заев има готовност за ново правителство в Македония

Той ще се коалира с Демократичен съюз за интеграция и Алианс за албанците

Зоран Заев има готовност за ново правителство в Македония
492 ~ 1 мин. четене
Три партии в Македония са готови да сформират ново правителство. Това става след като лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ)  Зоран Заев получи мандат за съставяне на кабинет. 

Партията на Заев, заедно с Демократически съюз за интеграция и Алианс за албанците, са постигнали съгласие за коалиционно правителство, което ще извърши редица големи реформи и ще върне вярата на гражданите на Македония в институциите и държавата. 

"Програмата на новото правителство на Македония ще бъде изпълнена от новото парламентарно мнозинство, което се определя за единство, суверенитет и стабилност на страната", коментира председателят на СДСМ Зоран Заев, който ще бъде министър-председател в новото правителство, предаде Фокус. 

Междувременно лидерът на партията на етническите албанци в Македония (ДСИ) Али Ахмети заяви, че всички въпроси по отношение на на гласуването на новото коалиционно правителство са били хармонизирани. 

Припомняме, че преди това президентът Георге Иванов връчи мандат на партията с най-много гласове  ВМРО-ДПМНЕ с лидер Никола Груевски, който не успя да постигне съгласие с ДСИ. 

Ако не се стигне до сформиране на ново правителство, в Македония ще бъдат насрочени нови предсрочни избори, които вероятно ще съвпаднат с местните избори през април. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg