Зорница Русинова ще е новият социален министър

Това заяви премиерът Бойко Борисов

Зорница Русинова ще е новият социален министър

Новият социален министър ще бъде досегашният зам.-министър на социалното министерство Зорница Русинова. Това каза пред журналисти в парламента премиерът Бойко Борисов, предава агенция „Фокус“.

„От 15 г. е там, беше зам.-министър. Тъй като Калфин се справяше добре, искам да има и приемственост. От това, което поразпитах малко, мисля, че тя има подкрепа в системата. Очаквам мнението и на социалните партньори - работодателите и двата синдиката. Освен това в министерството тя отговаряше за европейските програми, много добре приета е в Брюксел. Мисля, че с помощ от наша страна, както помагахме и на Калфин, ще се справи“, заяви министър-председателят.

Борисов обясни, че тя има и подкрепата на партньорите в управлението, допълва БГНЕС. 

Преди дни се обсъждаше, че вицепремиерът Томислав Дончев може да е следващият социален министър. От кабинета му заявиха пред Economic.bg, че до момента при тях не е постъпила такава информация официално и това са само слухове.

Междувременно от партията били единодушни, че той трябва да заеме поста на министъра в оставка Ивайло Калфин.

Припомняме, че АБВ реши да се оттегли от управляващата коалиция заради това, че нито един от членовете на партията не бе поканен в политическите консултации за Изборния кодекс. Те започнаха да оттеглят своите представители във властта, сред които бе и Калфин.

Веднага след оставката на социалния министър, възникнаха слухове за това кой ще бъде следващият, заемащ поста му. Другото име, което се спрягаше, бе това на Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика в първия кабинет Борисов.

Русинова е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски"..

Заемала е ръководни длъжности в Министерство на труда и социалната политика и в Министерство на държавната администрация и административната реформа в периода 2007 - 2012 година.

Притежава дългогодишен опит в управление на програми и проекти, натрупан в Програмата на ООН за развитие, Американската агенция за международно развитие и Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

Заема поста заместник-министър на труда и социалната политика (март 2012 - март 2013 г.), отговарящ за политиката на пазара на труда, международни отношения, трудовото и социалното право, доходите и демографски политики и международните и европейските програми за финансиране.

Под нейно ръководство са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 201", проект "Красива България".

От 19 ноември 2014 г. Зорница Русинова заема поста заместник - министър на труда и социалната политика.

Коментари: 0