Звезди, които инвестират в технологии

Те участват в много значими проекти

Звезди, които инвестират в технологии
3992 ~ 3 мин. четене

Знаменитостите обикновено са свързвани със скандали, спортни постижения, разходки по червения килим, филми или музика. Но нерядко някои от най-популярните звезди могат да се окажат и с неподозирани бизнес интереси. Като например – да инвестират в технологични компании.

Някои изявени личности от шоубизнеса влагат пари в дрони, други са „прескочили” от Холивуд до Силициевата долина, участвайки във фондове за рисков капитал и инвестиции. Някои са дори вложители в стартъпи за милиарди.

Вижте някои от най-популярните знаменитости, които инвестират в технологии:

1. Аштън Къчър


Актьорът, който изигра Стив Джобс в един от няколкото филми за основателя на Apple, е известен с инвестициите си в няколко големи технологични компании. По-точно, той има 51 инвестиции във фирми като Spotify, AirBnb, Foursquare, Uber. Къчър е основател на медийна компания Katalyst, която организира събития, а също и на компанията A-Grade Investments, която предоставя ранно финансиране на компании, разработващи мобилни приложения и компании за електронна търговия.

2. Джъстин Тимбърлейк


Певецът, който напоследък се изявява успешно и като актьор (дори в технологиите - с кратка роля във филма Социална мрежа, посветен на Фейсбук – там изигра основателя на Napster Шон Паркър), също е известен с инвестициите си в технологични стартъпи. Сред тях са Stipple, приложение за споделяне на снимки, и Myspace.

3. Will.i.am


Фронтменът на The Black Eyed Peas не само ползва технологиите в своите записи. Той е и активен участник на FIRST – робот състезание на Southern New Hampshire University. „Интел” пък направи Will.i.am ръководител на иновационния отдел на компанията и той участва в дизайна на таблети и лаптопи.

4. Карли Клос


Моделът на Victoria’s Secret споделя в социалните мрежи опита си в ученето на кодове и пилотирането на дрони. Тя е учредител на стипендията Kode with Karlie (Пишете код с Карли) за жени, заинтересовани да учат програмиране във Flatiron School в New York, където е учила и самата тя.

5. Джаред Лето


Актьорът и фронтмен на 30 Seconds to Mars е участвал с инвестиции в стартъпи от Силициевата долина като Zenefits, Surf Air, Wish, Nest. Последният бе купен Google за $3.2 млрд.

6. Трент Резнър


Създателят на Nine Inch Nails сътрудничи с големи технологични компании като музикален директор. Той работи по Beats Music — вече Apple Music — по музикалното приложение на компанията. Резнър е ключов играч в проекта, заедно със съоснователя на Beats Джими Йовайн и изпълнителния директор Иън Роджърс.

7. MC Hammer


Изпълнителят на Can`t touch this е основател на вече закрития стартъп от Силицевата долина DanceJam, социална платформа за танцьори, където да споделят клиповете си. Рапърът консултира 8 технологични компании. Той дори е бил говорител на конференция на TechCrunch Disrupt и изнася лекции за маркетинг в социалните мрежи в Harvard и Stanford.

8. Леонардо ДиКаприо


Той не е печелил Оскар, но пък е виден инвеститор в технологични предприятия. Заедно с мексиканския милиардер Карлос Слим, актьорът участва в създаването на апликация за споделяне на снимки, наречена Mobli, която да съперничи на Snapchat. ДиКаприо не само инвестира пари в проекта, но и участва като консултант в маркетинга и брандирането.

9. Лейди Гага


Сигурно не сте подозирали, че скандалната певица Лейди Гага е сериозно ангажирана в технологичен стартъп, наречен Backplane? Тя притежава една пета от компанията, а сред другите инвеститори са изпълнителният директор на Google Ерик Шмидт, Menlo Ventures и SV Angel. Backplane е социална мрежа, която позволява да монетизирате участието си като потребител, но изпада в безпътица след лошо управление и така и не се появява като продукт. Компанията се преименува на place.xyz, а ангажиментът на Лейди Гага към нея засега не е известен.

10. Меджик Джонсън


Звездата от NBA е значим венчър инвеститор. Преди 4 г. той инвестира милиони в Detroit Venture Partners, заедно със създателя на ePrize Джош Линкнър и собственика на Cleveland Cavaliers Дан Гилбърт. Компанията влага сериозни суми в компании за дигитални медии, мобилни приложения и е-търговия.

11. Боно


Вокалистът на U2 е съосновател на венчър капитал фонда от Силициевата долина Elevation Partners. Да, наречен е на едноименното парче на бандата. Екипът инвестира в компании като Yelp, Facebook, Dropbox.

Подкрепи Economic.bg