Elliott Management купува Barnes & Noble за $683 млн.

Компанията е под огромен натиск от Amazon и други търговци на книги

Снимка: Barnes&Noble
15:09 07.06.2019
Elliott Management обяви, че планира да придобие книжарницата Barnes & Noble за около 683 милиона долара, включително дълг.

Цената за Barnes & Noble е 6,50 долара за акция, което е 43% премия спрямо 10-дневната среднопретеглена цена на акциите на търговеца преди новината за предстояща сделка, която изтече в четвъртък.

След обявяването, акциите се покачиха с 10% до 6,56 долара за акция при предварителната търговия.

Barnes & Noble е под постоянен натиск от страна на Amazon и независими книжарници. Нейните акции са паднали с около 25% до момента преди обявяването на новината. През последните пет години Barnes & Noble загуби повече от 1 млрд. долара пазарна стойност.

Amazon държи почти половината от продажбите на нови книги, според доклад от проучване на аудиторията, обявен от Codex Group миналата година, докато Walmart има около 4,2% от пазара.

В търсене на обрат, Barnes & Noble заяви миналата година, че проучва продажба, след като е получила "изразен интерес" от "множество страни", включително и нейния председател, Леонард Риджо, който основава компанията през 1965 година.

Риджо се е договорил с купувачите да гласува в подкрепа на сделката, съобщиха от компанията.

Като частна компания Barnes & Noble най-вероятно ще бъде по-свободна да направи промените и инвестициите, които могат да се случат по-тромаво при статута й на публична компания. Част от плана за спасяване на търговеца на книги включваше затварянето на някои от над 600-те й книжарници в САЩ и преместване в по-малки пространства със свеж и модерен облик.

Търговецът на дребно показа малки признаци на възход. През март компанията съобщи, че по време на празниците продажбите на места, отворени от поне една година към тримесечието, са се увеличили с 1,1% - най-доброто тримесечно представяне за три години. Към януари тя имаше 15 милиона долара в кеш и парични еквиваленти.

От своя страна Elliott, основана и ръководена от милиардера Пол Сингър, придоби най-голямата британска книжарница, Waterstones, миналата година. Притежаването на двата гиганта за търговия на дребно с книги би могло да даде на Elliott синергия, коментират анализатори.

Elliott ще оперира двамата търговци на дребно самостоятелно, заявиха от компанията в петък, въпреки че изпълнителният директор на Waterstones Джеймс Даун ще ръководи и двата бранда като изпълнителен директор.

Сделката, която ще бъде структурирана като сливане, се очаква да приключи през третото тримесечие, съобщиха от компанията. Elliott и Barnes & Noble очакват да променят споразумението, за да използват структура на търгово предложение, като по този начин вероятно ще намалят времето за сваляне на компанията от борсата с няколко седмици.

Barnes & Noble също така ще изплати тримесечен дивидент в размер на 15 цента на акция, платим на 2 август.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: книги | сделка | книжарници | Elliott Management | BarnesNoble