Орлин Алексиев с отчет за състоянието на бюджета на СОПФ за 2019 г.

През 2019 г. най-много пари са отпуснати за образование, спортни и детски площадки и зелени системи

Снимка: Орлин Алексиев/Архив
За 2019 г. Специализираният общински приватизационен фонд (СОПФ) е разпределил общо 10 850 949 лева в няколко различни направления. Това обяви председателят на Съвета за управление Орлин Алексиев, който даде подробна информация за текущото състояние по сметките на Фонда.

Специализираният общински приватизационен фонд е сформиран с решение на Столичния общински съвет през 1994 г. Неговата основна цел е да акумулира средствата, постъпили в следствие на приватизация на общинско имущество и да подпомага финансово проекти и програми на Столичния общински съвет за развитие и благоустройство на София. Структурните дялове (разпределение по направления в проценти) са различни в годините и се определят ежегодни.

СОПФ се управлява от Съвет за управление, който се състои от 14-членен състав – 9 общински съветници, 4 заместник-кмета и главният изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация. Председател на Съвета за управление на СОПФ е общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.

От създаването на фонда през 1994 г. до настоящия момент над 230 млн. лв., равняващи се на над 52% от средствата на Фонда, са изразходвани за изграждане и поддържане инфраструктурата на образованието. През 2019 г. отново най-голяма сума е отпусната именно за образование – 4 587 208 лв. Тя ще се използва за ремонтни дейности, както на санитарни възли, така и на общата сградна инфраструктура; повишаване на енергийната ефективност; подсигуряване на сигурността чрез изграждане на ограда и достъпността, чрез изграждане на външен асансьор към сградата на 36 СУ „Максим Горки“.

На второ място по размер на отпуснатите средства за 2019 г. са спортните и детски площадки. По думите на Орлин Алексиев приоритет и грижа на Столична община е подобряванeто на условията за спорт, отдих и развлечения в града. Непрестанно расте броят на новоизградените спортни съоръжения, площадки за игра и забавления, реновират се съществуващите детски и спортни площадки в парковете на столицата, в междублоковите пространства и дворовете на училища и детски градини. Като сумата за тази година в това направление възлиза на 2 252 603 лв.

На трето място са зелените системи. Столична община е заявила устойчивото екологично развитие и опазването на околната среда в градски условия като свой приоритет. Това включва изпълнение на конкретни мерки за постигане на тези цели, в това число управление на отпадъците и повишаване на ефективността от преработката на градския битов и зелен отпадък, подобряване качеството на атмосферния въздух, водите, горите и плановото залесяване, превръщането на парковете в желана зона за отдих, запазване и повишаване на зелената система на града и др. Сумата, отделена за тях през 2019 г. е 2 080 000 лева, като с тях ще бъдат ремонтирани и реконструирани паркове в различни райони в град София, допълни Орлин Алексиев (https://orlinaleksiev.com).

За здравеопазване са предвидени 631 138 лева, с които ще бъдат извършени ремонти и закупена необходима техника за по-качествена диагностика.

За направленията Сигурност, Култура и просветна дейност и Транспорт, са предвидени съответно 740 000 лева, 320 000 лева и 240 000 лева, уточни общинският съветник Орлин Алексиев.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: здравеопазване | Столична община | образование | Столичен общински съвет | Орлин Алексиев | СОПФ | зелени системи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини