Британският паунд – най-добре представящата се валута за 2019 г.

Пред лирата обаче ще има много предизвикателства през следващата година

Снимка: Unsplash
12:07 14.12.2019

Британският паунд е напът да се превърне в най-добре представящата се валута за 2019 г. след началото на спринта, предизвикан от резултатите от проведените в четвъртък парламентарни избори в страната. Все още обаче има много препятствия пред лирата, за да продължи тази тенденция и през следващата година, пише в свой анализ Bloomberg.

След като в продължение на седмица пазарите бяха в напрежение от развия на предстоящите избори във Великобритания, а и липсваха ясни сигнали за развитието на търговските отношения между САЩ и Китай, в петък сутринта Лондонското сити имаше какво да празнува. Вестниците определиха победата на Консервативната партия като „славна“, тъй като връща към времената на управлението на Маргарет Тачър, а Вашингтон и Пекин успяха да постигнат споразумение за „Фаза 1“ от търговското споразумение и новите тарифи от страна на двете държави, които бяха планирани за 15 декември, няма да станат факт.

Така намаляха два от основните риска за инвеститорите, въпреки че Борис Джонсън все още трябва да преговаря за собственото си търговско споразумение за Brexit с Европейския съюз.

„В краткосрочен план, в световен мащаб, изглежда, че всичко, което може да върви както трябва, върви както трябва, никой не би могъл да очаква по-добро развитие на празничния сезон“, казва Марк Чандлър, главен пазарен стратег в Bannockburn Global Forex. „Хората бяха уморени от Brexit и затова са толкова щастливи, че ще се приключи с тази тема“, добавя той.

Паундът, който след референдума за Brexit през 2016 г. върви само надолу, вчера поскъпна до най-високото си ниво от 2017 г. В края на вчерашната търговия курсът му достигна 1.33 долара. Новата цел, поставена от анализаторите, е 1.40 паунда за долара, а дори и повече. Според Morgan Stanley и HSBC Holdings Plc тези нива са напълно реалистични, но трябва да се види подобряване на икономическите данни и напредък в преговорите с Брюксел.

Убедителната победа на Джонсън с голяма вероятност означава, че до края на януари Великобритания вече няма да е член на Европейския съюз. Той си е поставил краен срок за постигане на сделка с ЕС до края на декември, като инвеститорите ще следят внимателно развитието на ситуацията. Много анализатори смятат, че такъв срок е свръхоптимистичен и ще подлежи на удължаване, а това пък ще удължи несигурността, която е натежала върху британските активи.

„Остава въпросът какво следва от тук нататък“, каза Аксел Мерк, президент и главен инвестиционен директор на Merk Investments.

Анализаторите са разделени в своите прогнози, дори в рамките на една и съща банка. Докато валутните стратези в базираната в Лондон HSBC разглеждат това като само началото на рали за паунда, очаквайки по-добри икономически перспективи, анализаторите на облигационните пазари са значително по умерени в прогнозите си, очаквайки, че Централната банка на Англия ще трябва да понижи лихвите до май, тъй като според тях икономиката се забавя.

За Алесио де Лонгис, старши мениджър на портфейли в Ню Йорк в Invesco Investment Solutions, който наблюдава активи на 1.2 трлн. долара, следва да се очаква известно по-нататъшно понижаване на лирата, предвид рязкото движение нагоре в момента. Валутата е поскъпнала с повече от 3% спрямо долара този месец и с повече от 4.5% през тази година. Така лирата е на върха спрямо останалите основни световни валути.

И все пак Де Лонгис очаква, че всяко поевтиняване на паунда ще се окаже само малък пробив в рамките на дългосрочното очакване валутата да поскъпва средногодишно с между 7 и 8%. Притокът на капитали и активи към  Великобритания, увеличаването на световния растеж и текущото подценяване с 20% спрямо долара са ключови причини за неговите възгледи. Валутата се търгуваше за около 1.50 долара преди референдума за Brexit през 2016.

„Силата на лирата ще продължи да нараства години напред“, каза де Лонгис. „Притокът на капитали, който се връща към Великобритания, сега ще подкрепи валутата. Тя ще се възползва и от бавно променящия се поток в полза на активите извън САЩ“, добавя той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: лира | британска лира | британски паунд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини