Съдът задължи Столична община да мие улиците два пъти месечно

Общината също така ще трябва да публикува официален график и отчети за свършеното

Снимка: Economic.bg/Архив
13:06 11.11.2019
Столична община трябва да мие машинно улиците два пъти месечно от май до септември, като средно трябва да се измиват не по-малко от 10 847 дка. Също така, ако времето позволява, улиците трябва да се мият веднъж месечно от октомври до април, а графикът да се публикува на сайта на общината, както и справка за извършеното всеки месец.

Това постанови съдът по делото за мръсния въздух срещу Столична община. Освен това общината се задължава да представи по делото план за засаждане на дървета за 2020 г., съобщава БТА.  

Гражданите на София трябва да имат и пряк достъп до системата чрез интернет страницата си и профила си във Фейсбук, както и до Системата за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в реално време. 

Друго задължение, постановено от съда, е Столична община да обявява справка за броя извършени проверки за спазването на забраните за влизането на товарни автомобили и строителни машини над 4 тона в зона "Първа" и превозни средства до 3.5 тона в зона "Център", които не отговарят на европейските стандарти за изгорели газове.

Oбщината се задължава да обявява ежемесечно на сайта си и справка за броя извършени проверки, мястото, на което са извършени, констатирани нарушения и наложени наказания по прилагането на наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване чистотата на територията на София.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | дело | Столична община | улици | мръсен въздух | миене

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини