EasyJet отчита сериозен ръст на анулираните полети

Значителен спад в потребителското търсене, отчита авиокомпанията

14:19 27.06.2016

Оперативната среда за всички европейски авиокомпании през месеците май и юни е изключително предизвикателна. Към днешна дата, easyJet отчита 1061 анулации на полети през третото тримесечие на своята година, които се дължат на значителен брой необичайни събития, като влиянието на продължителните стачни действия на френския въздушен контрол, натовареността на трафика на летище Лондон Гетуик, неблагоприятни атмосферни условия и последващите анулации в мрежата на авиокомпанията, съобщиха от easyJet.

В резултат на това и към днешна дата, само през юни са регистрирани над 7001  анулации, като стачки и атмосферни условия са причината за повечето от тях, а над 300 са отменените полети в последните седем дни. През юни 2015 г. е имало 487 отменени полета, от които 420 са били свързани с пожара на летище Рим Фиумичино и до голяма степен са били предварително планирани.

Тези събития, заедно с трагедията на Egyptair, доведоха до известен спад в потребителското търсене и по-ниска доходност, повлиявайки с приблизително 28 милиона британски лири печалбата преди данъци в третото тримесечие, както и имаха негативно въздействие върху приходите от едно място c приблизително 1.6 процентни пункта за тримесечието. Това означава, че приходите от едно място при постоянна валута през същото тримесечие ще намалеят с около 8,6%, в сравнение с очакваното от около 7% намаление, представено в резултатите за първата половина на годината. Повлияните от всички тези събития пътници са разпределени с места за пътуване, които обикновено биха били продавани преди заминаване на полет за по-висока доходност.

Предвиждаме, че въз основа на резултатите от европейския референдум е вероятна допълнителна икономическа и потребителска несигурност през това лято и като последица се очаква, че приходите от едно място при постоянна валута през втората половина на годината, ще бъде повлияни надолу с поне едноцифрен процент в сравнение с втората половина на 2015 г. Новите движения в цените на горивата и валутните курсове се очаква да добавят около 25 милиона лири допълнителен разход за годината. В отговор, easyJet продължава усилията си да реализира предишни икономии на горива.

Уникалната мрежа на easyJet, дигиталното лидерство, предимствата в ценовия модел и финансовата стабилност ще гарантират, че авиокомпанията продължава да изпълнява своята стратегия и да бъде структурен победител. В съответствие с нашата нормална практика, easyJet ще представи следваща актуализация на своите търговски резултати на 21 юли 2016 г.           
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: полети | спад | финансови институции | Google Play Store | Национална камара на автосервизите в България | УниКредит Кънсюмър Файненсинг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ