„Ислямска държава” е напълно отблъсната от Ракка

Месеци ще отнеме разчистването на всички експлозиви, останали след терористите

15:59 17.10.2017

Подкрепяните от САЩ сирийски сили съобщиха във вторник, че терористичната групировка „Ислямска държава” е напълно отблъсната от сирийския град Ракка, пише CBS News. Повече от три години градът беше своеобразна столица на екстремистите, които задържаха контрола там чрез брутално насилие.

По-рано във вторник бойците на „Ислямска държава” бяха притиснати на градския стадион, след като загубиха единствената си позиция в болницата в Ракка. Кореспондентът на CBS News Холи Уилямс коментира, че все още малко на брой екстремисти се крият в сгради и тунели в града. Според Уилямс ще отнеме месеци преди Ракка бъде изцяло разчистен от експлозивите, останали след терористите.

Бригаден генерал Талал Сило заяви пред Associated Press, че вече няма сблъсъци в сирийския град. Сило добави, че след „падането на столицата на тероризма” ще има официална декларация.

Разположената в Обединеното кралство „Сирийска обсерватория за правата на човека” потвърди, че „Ислямска държава” е отблъсната от Ракка. При битката са загинали 3250 души, от които най-малко 1130 са цивилни. Стотици други са в неизвестност, като е вероятно те да са погребани под развалините от сградите, срутени от бомбардировки и въздушни удари.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | терористи | Сирия | Ислямска държава | екстремисти | Ракка | терористична група

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини