Цената на петрола достигна невиждан от 2014 г. връх

Запасите в САЩ намаляват максимално за това време от 1999 г.

11:33 10.01.2018

Цената на петрола сорт Брент се покачи до най-високото си ниво от 2014 г., съобщава Reuters. Според агенцията покачването на цените се дължи на продължаващото свиване на производството на петрол по споразумението на ОПЕК и намаляването на запасите в САЩ.

В хода на търговията днес стойността на фючърсите за март се покачиха с 0.47% до 69.15 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се увеличи с 0.73% до 63.45 долара за барел.

Припомняме, че на 1 декември държавите от ОПЕК и някои големи производители извън картела, сред които и Русия, решиха да удължат до края на 2018 г. сделката за ограничаване на износа с общо 1.8 млн. барела дневно, с което да "стабилизират" цената на суровината на международните пазари.

Както стана известно от доклада на Американския петролен институт (API), петролните запаси в САЩ спаднаха с 11.2 милиона барела миналата седмица.

Ако официалната статистика на Министерството на енергетиката, която ще бъде оповестена днес, съвпада с данните на API, намалението на запасите в страната ще бъде максимално за това време от 1999 г. насам.

„Получени са сигнали за друг значителен спад на запасите и пазарът смята, че те ще намалеят с доста стабилни темпове", каза Рик Спунер, анализатор в CMC Markets. "Положителната тенденция продължава", добавя той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | САЩ | цена | споразумение | ОПЕК | запаси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини