10 лв. такса паркинг за живеещите в центъра на София

Предложението ще бъде обсъдено следващата седмица

200 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Софийският обществен съвет предлага живеещите в синята и зелената на София да заплащат такса от 10 лв. за винетните стикери, за да могат да паркират автомобилите пред домовете си, съобщи ТВ Европа. Предложението е отправено във връзка с промени в наредбата за паркирането в централната градска част, които ще влязат в сила от октомври.

Съгласно Закона за местните данъци и такси, таксата покрива разходите по издаването на стикера, а размерът й е аргументиран в доклад на заместник-председателя на транспортната комисия в Столичния общински съвет Вили Лилков. Предложението е внесено в сряда на заседание на транспортната комисия към СОС и предстои да бъде обсъдено през следващата седмица.

От обществения съвет предлагат таксата от 10 лв. да важи не само за първия, но и за всеки следващ автомобил, ако в домакинството има повече от една кола. За да могат да паркират в близост до домовете си, хората, живеещи в центъра на София заплащат годишна такса 150 и 100 лв. съответно за синята и зелената зона за първи автомобил. За втори автомобил размерът на таксата е в троен размер.

Подкрепи Economic.bg