Възможно е да загубим европари за софийския завод за боклук

Правителството предприема всички необходими мерки, за да избегне загуба на европейски средства по оперативните програми, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова

88 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Хипотетично е възможно да се изгубят средства за изграждането на завода за отпадъци на София, но не ме разбирайте погрешно. Така вицепремиерът Зинаида Златанова, отговаряща за усвояването на европейските пари, коментира опасността София да остане без пари за строежа на така очаквания завод за отпадъци. Златанова се срещна днес с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Според ресорния вицепремиер обаче "правителството предприема всички необходими мерки, за да избегне загуба на европейски средства по оперативните програми по сегашния програмен период". По време на вчерашното заседание на Комисията по еврофондовете към Народното събрание Златанова призна, че до края на този програмен период правителството няма да успее да усвои дори 90% от еврофондовете. Тя посочи, че към 10 септември Европейската комисия (ЕК) е признала 35.35% от усвоените средства по по европроектите. По нейните думи до 31 май са били 30% а към 13 март - 27.62%.

На заседанието на Комисията вчера присъства и Томислав Дончев, който в кабинета на ГЕРБ беше министър, отговарящ по усвояването на евросредствата. Тогава той определи думите на Златанова като закана, че правителството няма да направи нужното, за да се ускори усвояването на евросредствата. Дончев заяви, че тези думи на Златанова действат демотивиращо на държавната администрация и така се забавят плащания.


Подкрепи Economic.bg