Френски комикс разгневи Япония

Един от комиксите изобразява спортен коментатор, облечен в защитен костюм, и сумо борци с многобройни крайници на фона на разрушената АЕЦ "Фукушима"

Автор: Десислава Младенова

Японското правителство ще подаде официална жалба срещу френското седмично издание Le Canard Enchainе, което публикува серия от комикси, осмиващи провеждането на олимпийските игри в Япония през 2020 на фона на ядрената катастрофа в АЕЦ "Фукушима", предаде BBC.

Един от комиксите изобразява спортен коментатор, облечен в защитен костюм и сумо борци с многобройни крайници на фона на разрушената ядрена централа. Надписът на комикса гласи “Прекрасно! Благодарение на Фукушима сумото стана олимпийска дисциплина”. В другия публикуван комикс се казва, че във Фукушима вече са построени съоръжения за водни спортове. На картината е изобразен басейн, пред който стоят двама души със защитни костюми и гайгеров брояч.

Главният секретар на японския кабинет Йошиде Суга каза, че “Този тип сатирични картини нараняват жертвите на бедствието”. Той добави, че комиксите “създават грешно впечатление за проблема с отпадъчната вода”, говорейки за тоновете вода използвани за охлаждането на стопените реактори, които в момента се съхраняват в резервоари, намиращи се в АЕЦ "Фукушима". Наскоро стана ясно, че от тях изтича радиоактивна вода, която се влива в океана.

Япония ще бъде домакин на Олипиадата през 2020 година, побеждавайки кандидатурите на Испания и Турция. Токио обяви, че ще намери решение на много от проблемите в АЕЦ "Фукушима" и ще осигури провеждането на безопасни олимпийски игри. 

Коментари: 0