12-часова стачка на служителите на ВВС

Медията планира да съкрати около 2000 работни позиции

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Служителите на най-влиятелната британска медия ВВС провеждат втора 12-часова стачка в рамките на последните два месеца, предаде АFP. Причината са обявените съкращения на бюджета на медията, които ще засегнат и работни позиции.

Членовете на Националния съюз на журналистите и членовете на профсъюза BECTU напуснаха работните си места по обед с плакати и значки с надпис „Борете се за ВВС". Телевизионният канал ВВС News 24 и радио World Service преминаха към предварително записани предавания, прекъсвани с новини на живо на кръгъл час, а новините на ВВС за американското обществено радио също бяха преустановени. 

Пол Мейсън, едно от най-популярните лица на икономическото телевизионното предаване Newsnight, написа в Twitter: „Току-що качих информацията за отварянето на кипърските банки... На стачка след пет минути”. 

ВВС, която е най-голямата обществена телевизия в света, съобщи, че е „крайно разочарована” от стачката. Генералният секретар на Националния съюз на журналистите Мишел Станистрийт заяви, че членовете на съюза искат да изпратят „ясно послание към ВВС, че трябва да се вслушва в  служителите си и да се изправя пред проблемите, създадени от зле замислени и лошо изпълнени програми за съкращения”. 

Профсъюзът съобщи, че медията е загубила над 7000 работни места от 2004 г. насам и планира да съкрати още 2000 работни позиции, тъй като намалява бюджета си с 20%.

Бюджетните съкращения бяха наложели заради нареденото от правителството намаляване на приходите, които корпорацията получава от лицензионната такса, плащана от всички хора във Великобритания с телевизор. 

Подкрепи Economic.bg