Цифровизацията ще увеличи абонатите на кабелните оператори

Нужни са още 30 млн. лв. са освобождаване на честоти, твърди Кристиан Кръстев

3623 ~ 3 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Кабелните оператори очакват нови абонатите след 1 септември 2013 г., когато ще спре аналоговото излъчване на ефирните телевизии. Подобен ефект е наблюдаван в САЩ и други държави, когато те са преминали към цифрово радиоразпръскване. Въпреки рекламната кампания, когато телевизионният приемник изведнъж замлъкне, в случая на България от 1 септември, хората обикновено търсят най-близко базираната кабелна компания, която да им осигури сигнал. това обясни Димитър Радев, председател на Асоциацията на кабелните комуникационни оператори на конференция "Цифрова България 2013 г."

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев преговаря със служебния финансов министър за отпускане на 30 млн. лв. от бюджета за освобождаване на необходимите за цифровизацията честоти от военните до края на годината. Между 120 и 150 млн. лв. ще струва освобождаването на целия необходим пакет честоти, но това ще стане за 5 години. "Процесът върви трудно за момента", каза заместникът на Кръстев Валери Борисов.

На 1 септември 2013 г., както е записано в Закона за електронните съобщения, аналоговият сигнал ще бъде спрян, независимо дали дотогава военните са освободили необходимите честоти. Само ако има промяна в закона може да се мисли за отлагане. За момента няма основание да се мисли за промяна в закона.

Българските граждани ще бъдат информирани за всички предимства на цифровото телевизионно радиоразпръскване и те ще бъдат подготвени. Комисията по оценка на предложенията на фирмите, които ще продават декодиращите устройства, работи и до средата на април ще имаме избран изпълнители за половината от територията на страната. Много бързо след това ще бъде обявен конкурс и за останалата част от страната. Активно се работи с Агенцията за социално подпомагане. Чрез техните структури ще бъдат раздавани ваучерите за декодерите за приемане на цифров сигнал.

Хората, които имат право на ваучери са същите, които имат право на енергийни помощи. За да получат декодер, те не трябва да имат телевизионен приемник с цифров тунер и не трябва да са свързани с кабелна или сателитна телевизия. Конкретният правоимащ трябва да декларира тези обстоятелства. Около 260 хил. души имат право на безплатни устройства. Парите за рекламната кампания бяха включени в републиканския бюджет за 2013 г.

Социално слабият, който си вземе ваучер за декодер от Агенцията за социално подпомагане ще трябва да отиде в някой от магазините на избрания изпълнител. Кандидатите са трима - "Техномаркет", "Технополис" и "Зора", като при избора на победител в обществената поръчка ще се оценява цена, покритие територията на страната и други.

Цифровизация ще имаме категорично. Записано е в закон и до момента, в който няма промяна в закона, се преминава към цифров сигнал на 1 септември. Няма обаче голям напредък на освобождаването на честоти от Министерството на отбраната, а затрудненията са свързани с малките финансови възможности на държавата.

По различни оценки ресурсът който трябва да се осигури за освобождаване на честоти за цифровизацията е между 120 и 150 млн. лв. за 5-годишен период. На първо време са необходими не повече от 30 млн. лв. От момента на отпускане на средствата до старта на освобождаване на честотите от Министерството на отбрана ще минат не по-малко от 6 месеца.

Ако не се освободи този ресурс, ще имаме трудности с Брюксел. Европейската комисия (ЕК) ни предупреди за стартиране на наказателна процедура срещу България за закъснение на процеса на цифровизация. Освен това на места може да има незначителни проблеми със сигнала.

Водим отворен диалог с Брюксел и тясно съгласуваме всяко свое действие по процеса на въвеждане на цифрово радиоразпръскване. Поискали сме отсрочка от Брюксел за процеса на цифровизация на радиоразпръскването.

Подкрепи Economic.bg