NASA изпраща „слънчево” платно в космоса (видео и снимки)

Платното, което е с площ от 1200 кв. метра, ще бъде изпратено в космоса през 2014 г.

644 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ – NASA, завърши сглобяването на „слънчево” платно, което ще бъде изведено в орбита през 2014 г., предаде The National Post. Платното е площ от 1200 кв. метра.

Целта на проекта Sunjammer е изследването възможностите на т.нар. „слънчев” двигател, работещ чрез слънчевия вятър. Платното може да увеличава скоростта си, достигaйки до самите граници на хелиосферата.

Теоретичните разработки на NASA показват, че слънчевият двигател може да достигне такава скорост, чрез която в рамките на 8 години да достигне до космическия апарат „Вояджър-1”. Летателното устройство е в космоса от 1977 г., а през 2012 г. започна да напуска пределите на хелиосферата.

„Веднъж доказана, тази технология може да позволи на множеството разнообразни космически мисии да постигнат по-бързо и по-точно движение на спътникови операторив космоса. „Слънчевият” двигател ще спомогне и на космическите програми, занимаващи се с геомагнитните бури”, отбелязват представители на NASA.

Платното Sunjammer, което е третото по рода си изпратено в космоса, е 8 пъти по-голямо от предшественика си. За сметка на това, теглото му е 10 пъти по-малко – само 32 кг. Обемът му в сгънато състояние пък е само 1 куб. метър, с което изследователите на NASA целят по-голяма маневреност в небесното пространство.

Подкрепи Economic.bg