15% спад по "Гражданска отговорност" през декември

11 компании вече свалиха цената на задължителната автомобилна застраховка

Спад от 15% на годишна база през декември отчитат сключените полици по задължителната автомобилна застраховка. Данните изнесе управителят най-големия застрахователен брокер у нас - SDI Кольо Делев, цитиран от Стандарт. Спадът идва на фона на засилената през годините назад продажба на "Гражданска отговорност" именно през декември.

Въпреки че преди години напливът е бил толкова голям, че хората се редяха на опашка за застраховка, в момента почти няма желаещи да сключват полици, коментират брокери. Спад се отчита и при животозастраховането и при имущественото застраховане през тази година в сравнение с предишната. "Дори след земетресенията броят на полиците "Имущество" не се увеличи, само идваха и питаха, но не не сключваха застраховки", обясниха от бранша.

Заради свиването на застрахователния пазар 11 компании вече са свалили цените на "Гражданска отговорност", съобщи Кольо Делев. Очаква и останалите дружества скоро да намалят цените. "Ако пазарът продължава да се развива по този начин, ще се стигне до момент, в който коректните шофьори ще трябва да плащат скъпо заради некоректните", поясни Делев. Причината е, че щетите нанесени от водачи без застраховка, се покриват от Гаранционния фонд. Източването му по този начин и липсата на достатъчно приходи в него, ще наложи увеличение на цените на полиците, за да може да се компенсира разликата. За да не се стига до това, КАТ трябва да започне масирани проверки за застраховки "Гражданска отговорност", призова Кольо Делев.

Коментари: 0