Още 130 хил. работни места ще бъдат разкрити през 2013 г.

Пари за коледни добавки за пенсионерите обаче няма, категоричен е Тотю Младенов

Нови 130 хил. работни места ще бъдат разкрити през следващата година по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Това увери в Бургас Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, предаде националното радио. Социалният министър обаче беше категоричен, че в бюджета няма пари за коледни добавки за пенсионерите. "Пенсиите ще бъдат увеличени с 9.8% от 1 април 2013 г., като в следващия бюджет са предвидени още 600 млн. лв. за тази дейност", припомни Тотю Младенов.

Още 50 хил. души, живеещи под прага на бедността, както и военно-инвалиди, ще получават хранителни продукти от Българския червен кръст (БЧК) през следващата година, увери Младенов. Той поясни, че в момента се правят промени в наредбата заедно с Министерство на земеделието, Министерство на здравеопазването и БЧК, за да може допълнително 50 хил. човека догодина да се възползват от тази услуга.

Тотю Младенов откри в Бургас приют за бездомни хора, в който могат да бъдат настанени 50 души. Проектът е на стойност 250 хил. лева и се финансира по програмата "Красива България". Предвижда се центърът за бездомни хора да работи целогодишно.

Коментари: 0