150 млн.лв. за разделяне на боклука от търговците

МОСВ публикува информационна блок схема за обектите, задължени да събират разделно отпадъците

4172 ~ 1 мин. четене

 150 млн.лв. средно трябва да инвестират  търговските обекти в страната, за да изпълнят задължението си да събират разделно четири вида отпадъци - хартия и картон, пластмаса, стъкло и метални от 1 януари 2013 г., ако броят им е 1 милион. 150 лв. е средната инвестция за закупуване на разноцветни съдове от един търговски обект, съобщиха от Българската асоциация по рециклиране. Организацията посочва, че най-евтините стойки с пластмасов чувал са около 30 лв. за брой, а тройните стойки за 3 чувала – около 70 лв. Цената на пластмасовите контейнери е в порядъка между 80 и 600 лв.  Средната цена на един съд за събиране на отпадъци е 50 лв, следователно всеки търговски обект трябва да отдели по 150 лв общо за 3 съда за хартия, пластмаса и метал, и за стъкло

Спроед закона за управление на отпадъци задължени да изхвърлят разделно своите отпадъци са магазини, стопански и административни сгради, училища, болници, офиси, които са в селища с над 500 жители и в курорти.

В специална блок схема, публикувана в сайта на Министерството на околната среда и водите е показан пътя, който трябва да следва един търговец, за да разбере трябва или не трябва задължително да събира разделно отпадъците.

Така магазините, които се намират в общини, в които няма организирана система за разделно събиране на отпадъци от опаковки, не са длъжни да събират разделно. Другите могат да изхвърлят разделно събраните отпадъци в разноцветните контейнери от системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки, посочва указанието на екоминистерството.

Подкрепи Economic.bg