България получава от ЕС 1.5 млрд. евро повече

Страната ни е най-големият нетен получател в ЕС, като процент от БВП, подчерта премиерът Борисов

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Над 15 млрд. евро ще получи България през следващия програмен период 2014-2020 г. Това стана ясно от изказването на премиера Бойко Борисов след приключване на преговорите по финансовата рамка на ЕС.

"България е една от четирите страни, които при съкратен следващ евробюджет, ще получат повече пари от досега", подчерта Бойко Борисов.

Той обясни, че от 15-те млрд. евро, които ще получи страната ни до 2020 г., 7 млрд. ще са по линия на кохезионната политика, а останалите ще отидат за селско стопанство. Това е увеличение с над 1,5 милиарда евро от парите, с които разполага страната ни в настоящия програмен период.

Заради спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй" България ще получи 260 млн. евро. Страната ни ще има възможност да се възползва и от новия фонд за преодоляване на младежката безработица.

България е най-големият нетен бенефициент сред държавите от ЕС като процент от Брутния национален доход с нетен баланс около 4% и от това сме много доволни, каза още премиерът. Парите, които ще получи страната ни от
Европейския съюз, са с 12 милиарда евро повече от тези, които ще внесе.

След повече от 24 часа преговори европейските лидери постигнаха компромис по следващия 7-годишен бюджет на Европейския съюз.  Следващата финансова рамка на Европа ще включва разходи в размер на 960 млрд. евро или по-малко от средния вътрешен продукт на ЕС.

Подкрепи Economic.bg