27% от домакинствата са много бедни

Ако не се приемат спешни мерки, прогнозите са за социално гореща есен на протести, посочиха от КНСБ

6712 ~ 1 мин. четене

27 процента от домакинствата в България живеят под прага на бедността. Той в момента е 205 лева на човек. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров, като цитира данни на синдиката пред бТВ. По думите му замразените доходи през последните години катализират сериозно социално напрежение.

Той посочи, че издръжката на човек на месец за покриване на основните разходи вече е 547 лева, като за едно четиричленно семейство сумата е малко под 2200 лева. Според Димитров само от юлското увеличение на енергията тази издръжка ще се вдигне с 20 лева.

„Около 1,7% ще е ръстът на инфлацията заради еленергията. От началото на годината има 1,9% инфлация. Това прави малко под 4% годишна инфлация, което е двойно от заложеното в бюджета”, заяви синдикалистът.

Димитров посочи, че най-засегнати са пенсионерите. Според него от бюджета може да бъдат отделени 60 млн. лв. през втората половина на годината, които да са предназначени за енергийни помощи.

Предложения от КНСБ социален пакет включва също компенсаторни мерки към най-бедните, тоест увеличение на гарантирания минимален доход със същите проценти като енергията. Исканията са също от първи януари всички бюджетни заплати да бъдат увеличени с 10 процента, както и пенсиите, а минималната работна заплата да стане 330 лева.

По думите му, ако този пакет от мерки не бъде приет от управляващите, прогнозите са за  социално гореща есен на протести. 

Подкрепи Economic.bg