Ердоган е инструктирал сина си за укриване на пари в кеш

Опозицията призовава премиера да подаде оставка, той пък търси "извършителите на атаката"

Корупционен скандал

36 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган вече лично е замесен в мащабния корупционен скандал, който тресе страната от месеци. Агенцията France Presse (АFP) съобщи, че в мрежата бе качен запис на разговор между Ердоган и неговия син Билял, в който двамата обсъждат начините за укриването на огромна сума пари след избухването на корупционния скандал, който разклати турското правителство.

В разговора, чиято автентичност засега не е потвърдена от независим източник, Ердоган казва на сина си да събере цялото семейство, за да решат как да укрият милионите евро и долари, които се намират в домовете на техните роднини.

Турската опозиция веднага призова премиера да напусне властта след разпространяването на материал, който бе отхвърлен от управляващите като „монтаж”. След извънредна среща през изминалата нощ зам.-председателят на основната опозиционна Републиканска народна партия заяви, че „правителството е изгубило всякаква легитимност и трябва да подаде оставка”.

Самият Ердоган днес заяви, че компрометиращият телефонен разговор между него и сина му, който бе разпространен по-рано, е „фалшифициран и представлява атака срещу премиера и срещу Турция”.

В реч пред депутатите от своята партия министър-председателят заяви, че разпространеният запис е „посегателство срещу премиера на Турция”. Той дори се закани извършителите „ да бъдат наказани”. Според думите му атаката идвала от страна на враговете му сред умерените мюсюлмани. 

 

Подкрепи Economic.bg