"Ако това е двустранна среща, то аз съм олимпийски шампион"

Росен Плевнелиев, президент на Република България

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

"Прием. Присъстват всички официални гости. Едно изречение за добрата организация. До мен е председателят на МОК (Международния олимпийски комитет), зад мен е министър-председателят на Южна Корея. Времето е 20 секунди. Опашката от чакащи - голяма. Ако това е двустранна среща, аз съм олимпийски шампион", обясни президентът пред в."24 часа". С тези думи българският държавен глава индиректно атакува пресслужбата на Кремъл, която обяви на сайта на руския държавен глава за кратката му двустранна среща с Владимир Путин по време на закриването на Олимпиадата в Сочи.

Заглавието на съобщението на сайта kremlin.ru обаче гласи, че Владимир Путин е "провел поредица от двустранни срещи", а в текста към снимката е уточнено, че руският президент е провел "беседа" с българския си колега, както и с премиерите на Сърбия, Армения и Южна Корея.

В деня на закриването на игрите пред БНТ президентът обясни, че посещението му в Сочи никак „не е политическо”. "Не смятам посещението ми в Сочи за политическо, аз съм тук по покана на БОК (Българския олимпийски комитет), с което засвидетелствам уважение към вас като спортисти, спечелили правото да бъдат тук сред най-добрите на планетата и уважение към олимпийското минало и бъдеще в национален и световен мащаб", обясни Плевнелиев. 

В същото време от прессекретариата на държавния глава не се досетиха да информират българските граждани за кратката „беседа” с руския му колега. Темата обаче е доста деликатна, при положение, че традиционно подкрепящата президента „Протестна мрежа” призова го да бойкотира Сочи 2014, но не получи никакъв отговор, освен коментара в ефира на БНТ, че не отивал с политическа цел. Досега не е ясно и за какво са говорили двамата държавни глави, при положение, че има куп нерешени проблеми като международния арбитраж за АЕЦ „Белене”, по който Националната електрическа компания е заплашена с до 1 млрд. евро глоби.

Подкрепи Economic.bg