11 млн. жилища пустеят в Европа

Испания е лидер по броя на пустеещите домове

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Близо 11 милиона домове и апартаменти в Европа пустеят, сочи анализ на британския ежедневник The Guardian за състоянието на жилищния пазар в страните от Европа. Изследването показва, че Испания е лидер по броя на пустеещите домове - 3.4 млн. или 14% от цялото недвижимо имущество. Властите предполагат, че още около 500 хил. недостроени обекти в цялата страна са изоставени от инвеститорите заради кризата.

Анализаторите от The Guardian преброяват около 2 милиона вакантни обекта от недвижимо имущество, в Германия - 1.8 милиона, а във Великобритания - 700 хиляди. В Португалия пустеят около 735 хиляди жилища, в Гърция - 300 хиляди, а в Ирландия - 400 хиляди.

Според анализа много от изоставените домове са били в периода 2007-2008 година, когато Европа преживява бум на пазара на недвижими имоти, но през тези години в тях така и не се появяват обитатели. Домовете са били купени от инвеститори, но самите те не са възнамерявали да живеят в тях. В списъка на изоставените жилища присстват не само обикновени домове, но и имения от авеню "Бишоп" - "улицата на милиардерите" в Лондон.

"Това е нечувано! Такова огромно количество изоставени домове трябва да шокира обикновените хора", – казва Дейвид Айрлънд, представител на компанията Empty Homes, която води борба за предоставяне на пустеещите недвижими имоти на нуждаещите се. Според него, в Евросъюза има около 4 милиона бездомни хора, всеки от които би могъл да получи по два дома.

Подкрепи Economic.bg