€5 млрд. щети очаква ЕС от руското ембарго

Пазарът на селскостопанската и хранителната продукция в Русия е вторият по обем за Европа след САЩ

Oценка

€5 млрд. щети очаква ЕС от руското ембарго
Автор: Николай Марченко

Контрaсанкциите на Русия със забраната за внос на селскостопанската и хранителната продукция означават около 5 млрд. евро (или 6,6 млрд. долара) щети годишно за Европейския съюз (ЕС), информира агенция Reuters. Информацията е от доклад за състоянието на селскостопанския сектор на ЕС след влизането в сила на ограниченията от страна на Руската федерация (РФ).

Руският пазар за износ на зеленчуци, плодове и др. храни е вторият по големина за ЕС след САЩ. „Временните ограничения, които се предприемат в момента от Русия, потенциално ще поставят под заплаха търговски операции с общ обем от около 5 млрд. евро“, казва се в документа на Еврокомисията (ЕК).  

Едрите износители на плодове и зеленчуци като Полша и Холандия вече усещат последиците от ембаргото на РФ, а Германия страда специално от забраната за внос на месна и млечна продукция.  

Общият обем на европейския експорт на продоволствие през 2013 г. е достигал 11,8 млрд. евро. А продуктите, попаднали под санкциите на РФ през август т.г. за м.г. се равняват на 5,1 млрд. евро от общия обем на износа.

Министрите на селското стопанство на ЕС се срещат утре в Брюксел, за да обсъдят отговора си на ембаргото за хранителната продукция от страна на Москва. „Възможността за компенсации ще се объжда допълнително със страните-членки и с Европарламента“, гласи документът на ЕК.  

Коментари: 0