Издигат Кристалина Георгиева за данъчен комисар

Полякинята Елжбета Биенковска я измества от зам.-председателското място в ЕК

Издигат Кристалина Георгиева за данъчен комисар

Кристалина Георгиева е номинирана за еврокомисар за данъчно облагане и борба с измамите. Това съобщава EurActiv, който разкрива целия екип на новоизбрания ръководител на ЕК Жан-Клод Юнкер. Изданието допълва, че Георгиева е жертва на късна номинация и пропуска шанса за вицепрезидентски пост.

"България може да се смята за жертва на късното включване в състезанието на полската кандидатка Елжбета Биенковска", пише изданието. Уточнява се, че документът с целия екип не е окончателен и подлежи на промени, но се очаква Юнкер да представи официално кандидатите си следващата седмица.

Полякинята става зам.-председател на ЕК и комисар по бюджета и финансовия контрол - пост, който се смяташе възможен за амбициите на България, след като Кристалина Георгиева не успя да се пребори с италианката Федерика Могерини за върховен представител по външната политика и сигурността. Върховният представител по външната политика по право е и зам.-председател на ЕК. 50-годишната Биенковска е министър на регионалното развитие от 2007 г. в правителството на Доналд Туск.

Бившият словенски премиер Аленка Братушек ще поеме научните изследвания и иновациите. Сесилия Малмстрьом от Швеция, която досега отговаряше за вътрешните работи на ЕС, ще бъде в екипа на Юнкер на поста комисар по правосъдието.

Министърът на икономиката на Дания Маргрете Вестагер е номинирана за комисар по околната среда. Чешката министърка на регионалното развитие Вера Юрова е кандидатът за комисар по транспорта. Румънският евродепутат Корина Крецу ще поеме грижата за хуманитарната помощ, а белгийката Мариан Тьосен ще бъде комисар по образованието, културата, многоезичието и младежта.

Коментари: 0