52 общини остават без европари за нови депа

16 депа за боклук ще се финансират от ЕС, а за останалите ще се търсят други източници на финансиране

152 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Без европари за нови депа могат да останат 52 общини в страната. Причината е голямо забавяне в подготовката и изпълнението на проектите за 8 нови регионални съоръжения и една претоварена станция. Това заяви министърът на околната среда Искра Михайлова, цитирана от “Труд“.

Изграждането  на депата трябваше да стане с пари по оперативна програма “Околна среда“. Депата трябва да са готови до 2014 г., за да се изплатят средствата от Европейския съюз. Заради трудности с избора на площадка, пет съоръжения няма да са готови навреме и няма да бъдат финансирани.

Това са проектите на депата в Пазарджик, Провадия, Дупница, Благоевград и Своге, за които бяха предвидени над 87 млн. лв. от ЕС. Петте проекта ще се финансират от държавното предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

В европрограмата остават четири депа, но те трудно ще бъдат довършени до края на 2014 г. Това са сметищата на регионите Ямбол, Самоков, Разлог и Добрич. Най-голямо е депото в Добрич, но работата по всички се е забавила много.

“Един от най-критичните случаи е в Ямбол. Недоволните от избраното място граждани дори са се обърнали към Европейската комисия и Европейския парламент”, коментира Михайлова. Министърът на околната среда заяви, че с европари ще се правят общо 16 депа за боклук, а за останалите ще се търсят други източници на финансиране.

Подкрепи Economic.bg