Колко струва всъщност новият iPhone 5C

След вчерашната премиера на модела, техно блоговете остро критикуват цената, с която 5С ще направи дебют на сцената на развиващите се пазари, а акциите на Apple тръгнаха стремглаво надолу

424 ~ 2 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Вчера Apple показа няколко различни версии на iPhone, с различни елементи на дизайна, но с много сходни цени. Пластмасовият iPhone 5С обаче не успя да отговори на очакванията на потребителите, коментира водещият технологичен сайт ZDNet.com.

По-скъпият модел iPhone 5C с 32GB памет ще се продава за 199 долара, с двугодишен договор. Тази цена е същата като на повечето модели от високия клас на телефоните с Android, но по-висока от тази на половината Windows Phone телефони.

Цената от 99 долара за iPhone 5С с 16 GB, заедно с двугодишен договор, може би ще се хареса на много от почитателите на Apple. От ZDNet обаче смятат, че е по-добре да бъдат похарчени още 100 долара и потребителите да си купят новия iPhone 5S, който разполага с доста по-добри характеристики.

На пръв поглед с изгоден договор, в действителност iPhone 5C се оказва доста по-скъп от очакваното. Редакторът на ZDNet Лари Дигнан пише, че новият iPhone 5С се появява на цена, предназначена за развиващите се пазари. „Ако говорихме за премиум моделите на Apple, нещата щяха да стоят  по друг начин. С подобна цена на модела, не виждам начин, по който iPhone ще се отличи от предлагани на пазара устройства на Android и Windows Phone", пише в коментара си Дигнан.

Ако Apple иска да разтърси пазара с продукт, предлаган на ниска цена, трябваше да пусне модел на цена от 199 долара без договор или пък с безплатен договор. Според All Things D крайната цена на телефона без договор ще бъде 549 щатски долара за 16 GB модел и 649 долара за 32GB модел. "Това някаква шега от страна на Apple ли е?", питат се от техно блога.

"Можете да купите Samsung Galaxy S4 за същата цена от 199 долара, или пък модела Lumia 925 на Nokia, а защо не и HTC One, който се предлага на цена от 99.99 долара. Не се заблуждавайте с мисълта, че 5С е евтин iPhone. Ако Ви харесват неговите характеристики и дизайн, то тогава това е телефонът за Вас. Единствено, което не трябва да правите обаче, е да се водите по цената", заключват от ZDNet.

Търгуването с акции на Apple на борсата започна веднага след началото на презентацията в 10 часа. В края на събитието, акциите отбелязаха спад от почти 11 долара, достигайки стойност от 495,36 долара, или над 2% загуба. След като инвеститорите имаха време за размисъл, спадът в цената на акциите продължи, губейки нови 13.79 долара, или общо 2.72%, а цената на акция достигна 492.38 долара. В края на деня бе отбелязан известен ръст, а борсата затвори при цени от 494.64 долара за акция. От началото на юни 2012 г. досега, акциите на технологичния гигант са отбелязали ръст от 30%.

Подкрепи Economic.bg