Доларът поскъпна спрямо йената и спадна спрямо еврото

Златото спадна с 1.5% поради надежди за отлагане на военните нападения над Сирия

56 ~ 3 мин. четене

Доларът се изкачи до почти 7- седмичен връх спрямо йената във вторник, след като намаляващото напрежение около Сирия и окуражителните икономически данни от Китай подкопаха търсенето на безопасната японска валута.

Йената падна също така и до 3-1/2-месечно дъно спрямо еврото, докато високодоходните австралийски и новозеландски долари спечелиха поради нарасналия апетит за риск.

Вчера Сирия прие предложението на Русия да предаде химическите си оръжия и спечели отсрочка от заплахата за военен удар. Дипломатическата инициатива отбеляза повратна точка, след седмици на напрежение, през които Западът очевидно най- после се бе насочил към интервенция в две и половина годишната война.

Добавяйки към позитивните настроения на финансовите пазари, Китай отчете по- добри от очакваното продажби на дребно и индустриално производство, които укрепиха надеждите, че втората най- голяма икономика в света се стабилизира, след повече от две години на забавяне.

Доларът поскъпна с 0.7% до 100.40 йени, като преди това достигна до 100.52, връх, последно видян на 22 юли.

Еврото пък бе на печалба от 0.9% до 133.16 йени, като преди това достигна най- високото си ниво от края на май до сега на 133.29.

Йената отслабна и поради публикуването на протокола от августовското заседание на ЯЦБ, който показа, че членовете са уверени, че агресивната парична политика на банката помага да се достигне до икономическо възстановяване.

Доларът поскъпна с 0.3% спрямо швейцарския франк до 0.9342 франка, но спадна спрямо австралийския и новозеландския долари. Австралийският долар достигна почти 7- седмичен връх и последно се търгуваше за 0.9295 цента, или на печалба от 1%. Новозеландският долар спечели 0.7% до 0.8050 цента.

Анализатори споделиха, че движението на долара вероятно ще бъде ограничено за сега, след като разочароващите данни за работните места от миналия петък разпалиха несигурност относно това дали ФЕД ще започне да намалява стимулите още този месец. Заседанието на централната банка ще се проведе следващата седмица на 17-18 септември.

Проучване показа, че икономистите очакват ФЕД да обяви скромно намаление в своята програма за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара от около 10 млрд.

Еврото бе на печалба от 0.1% до 1.3268 долара, задържайки се близо до достигнатия в понеделник връх на 1.3280, който е и най- високият от 29 август до сега.

Златото спадна с 1.5% поради надежди за отлагане на военните нападения над Сирия

Цената на златото спадна с 1.5% във вторник, след като привлекателността му като безопасен актив намаля, след като Сирия прие руското предложение да предаде химическите си оръжия, за да спечели отсрочка от евентуалното военно нападение.

По-рисковите активи, каквито са американските акции, поскъпнаха след обявяването на новината, а златото бе подложено на натиск, докато фючърсите върху петрола спаднаха с почти 2% поради намалялото геополитическо напрежение. Окуражителните данни за индустриалното производство в Китай също подсилиха икономическите надежди и натежаха върху благородния метал.

Кюлчетата паднаха за втори пореден ден, след като основните сили на Запада започнаха работа върху резолюция на ООН, в която да бъде очертан графика за предаване на оръжието, както и механизъм, който да гарантира изпълнението му. В понеделник американският президент Барак Обама заяви, че вижда възможност за изход от кризисното положение, позовавайки се на руското предложение.

Комитетът по отворените пазари на ФЕД трябва да обяви каква ще бъде паричната политика на централната банка след края на двудневното си заседание следващата сряда.

Макар повечето анализатори да са на мнение, че намаляването на стимулите ще започне още през септември, разочароващите данни за заетостта извън селското стопанство от миналата седмица може да усложнят иначе безоблачните икономически перспективи.

Спот цените спаднаха с 2.1% до почти 3- седмично дъно на 1357.34 долара за тройунция, но после заличиха част от загубите до 1364.73 долара, или 1.6%.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 22.70 долара до 1364 долара за тройунция, при обем на търговията около 25% под 30 -дневната пълзяща средна.

На 28 август златото поскъпна до почти 3-месечен връх на 1430 долара, поради страховете, че западните сили, водени от САЩ, ще започнат ракетни нападения, за да накажат силите на сирийския президент Башар ал- Асад за химическите атаки, избили стотици цивилни на 21 август.

Като измерител на инвеститорския интерес, запасите на най- големия публичен фонд, базиран върху злато- SPDR Gold Trust, спаднаха с 0.23% до 917.13 тона в понеделник, от 919.23 тона в петък.

Сред другите благородни метали среброто последва движението на златото, спадайки до 3- седмично дъно на 22.76, като последно се търгуваше на загуба от 3.1% за 22.99 долара за тройунция.

Платината изгуби 0.8% до 1468.25 долара за тройунция, докато паладият спечели 1.4% до 692.47 долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg