Докладът на ООН разкрива масов геноцид в Сирия

Инспекторите потвърждават за най-малко осем масови избивания на хора, извършени от режима на президента Башар Асад, както и най-малко едно, извършено от бунтовници, през последната година и половина

3623 ~ 2 мин. четене

Инспекторите от ООН представиха доклада си за периода 15 май - 15 юли на тази година, който не обхваща химическата атака в края на август, когато загинаха хиляди, съобщава Reuters. От изготвения доклад обаче става ясно, че както сирийските правителствени сили, така и опозиционните групировки са избивали и екзекутирали масово цивилни. Комисия на ООН потвърждава за най-малко осем масови избивания на хора, извършени от режима на президента Башар Асад, както и най-малко едно, извършено от бунтовници, през последната година и половина.

"Сирийските правителствени сили са убивали цивилни, бомбардирали са болници и са извършвали други военни престъпления в широкомащабна атака, която цели да възвърне територия, завзета от бунтовници", се казва в доклада на следователи от ООН.

"Опозиционните сили, включително ислямските чуждестранни бойци, са извършили военни престъпления, включително екзекуции, вземане на заложници и обстрел в цивилни квартали", се казва още в доклада, който обхваща периода 15 май-15 юли.

"Извършителите на тези нарушения и престъпления са в разрез с международното право. Те не се страхуват от отговорност. Сезирането на правосъдието е наложително". Според изготвения доклад, над 100 000 души за загинали за 2 години и половина, а над 4 милиона са останали без дом. В него е използван терминът "бойно поле", описващ ситуацията в страната.

Екипът на ООН в Сирия включва 20 следователи, които са провели 258 интервюта с бежанци, дезертьори и други в региона. Докладът призова за политическо решение на гражданската война в страната и настоява другите държави да "прекратят трансфера на оръжие, с оглед на явен риск, че те ще бъдат използвани за извършване на сериозни нарушения на международното право".

Междувременно стана ясно, че американският президент Барак Обама е отложил гласуването в конгреса за военни действия в Сирия, обещавайки да продължи дипломацията с цел премахването на химическите оръжия от режима. Обама заяви, че американските военни ще реагират, ако преговорите се провалят.

"Oпозиционните бойци на територията на Сирия разполагат с химическо оръжие и има доказателства, че са го използвали", заяви председателят на комитета по международните отношения в Държавната дума Алексей Пушков  по-рано тази седмица. Той изтъкна, че доказателства за тези твърдения са били предадени на Съвета за сигурност на ООН. „Има основания да се смята, че не само правителството на Сирия разполага с химическо оръжие, а и бунтовниците също. Има подозрения, че това оръжие нееднократно е било използвано от опозицията”, допълни Пушков.

Вчера стана ясно, че правителството в Дамаск е приело предложението Сирия да постави химическите си оръжия под международен контрол с цел избягване на евентуален военен удар на САЩ. Тази идея беше лансирана вчера от американския държавен секретар Джон Кери, макар и с уговорката, че реализирането ѝ едва ли е възможно. След това обаче бе предложена и от руския външен министър Сергей Лавров, който се срещна с Муалем в Москва. Още тогава сирийският министър каза, че Дамаск приветства идеята.

Междувременно Франсоа Оланд се съгласи да не отхвърля нито един от възможните варианти за уреждане на сирийската криза, но също като американския си колега изрази предпочитание към дипломатическото решение.

Подкрепи Economic.bg