540 млн. литра бира изпити в България през 2012 г.

Приходите растат по-слабо от повишението на реализираните обеми заради все по-слабите продажби на стъклени бутилки

Автор: Атанас Христов

Консумацията на в България през 2012 г. достигна 540 млн. литра (5.404 хектолитра*), което е 73 литра на глава от населението. Повишението на годишна база е 4.1%, стана ясно от данните на Съюза на пивоварите в България (СПБ). Производството на местните компании, членове на СПБ, достигна 5.08 млн. хектолитра, с което е отчетен ръст от 6.6% спрямо 2011 г.

423.8 хил. хектолитра бира са внесени в България през миналата година (над 8% ръст спрямо 2011 г.), а износът на българско пиво на чужди пазари е 92.8 хил. хектолитра.

"Резултатите са много добри на фона на икономическата ситуация в страната, но въпреки ръста не можем да стигнем предкризисните нива на продажбите", коментира Драган Радивоевич, председател на Управителния съвет на СПБ и генерален директор на "Каменица" АД.

Данните сочат още, че въпреки отчетения ръст от 4.1% на обемите на продажбите, приходите на компаниите нарастват с едва 1.6% до 727.68 млн. лв. "Въпреки че българският пазар на бира отчита слаб ръст през 2012 г. най-доходоносният тип опаковки - стъклените бутилки, продължава да намалява в обеми. През последните години е налице и значителен ръст на дела на продажбите през каналите за т.нар. "модерна търговия" (големи супермаркети и търговски вериги), докато продажбите в заведенията свиват значително своя дял. Ето защо ръстът в приходите от продажби на пиво е много по-нисък, отколкото ръстът в самите обеми на реализация на бира", обясни Драган Радивоевич.

През 2012 г. инвестициите на членовете на СПБ надхвърлят 68 млн. лв., а приходите за бюджета от платен акциз са 82 млн. лв. "Продължаваме да инвестираме в нови технологии в България. Не само в маркетинг, но и в подобряване на качеството на българската бира", увери Радивоевич.

В производството на пиво и малц са заети 2500 човека, като спрямо миналата година по това време бройката се е увеличила с 80 човека, похвали се Ивана Радомирова, главен секретар на СПБ.

За 2013 г. обаче прогнозите не са добри. През първото тримесечие продадените обеми била са се повишили с 1%, но през юни спадът е 4% на годишна база. Именно летните месеци са най-силни за бранша, като заради по-хладното лято се прогнозират и по-лоши резултати за цялата 2013 г.

*хектолитър е равен на 100 литра

Коментари: 0