70 стотинки за найлонова торбичка

6260 ~ 2 мин. четене

Дебелите найлонови торбички, които купуваме в магазините, може да ударят 60-70 ст. заради нов данък. Това ще стане от 1 октомври, ако се въведе продуктова такса от 35 ст. за всички найлонови пликчета с дръжки, както предлагат от екоминистерството. Така цената на дебелите торбички ще скочи с 35 ст. и в някои магазини ще достигне 60-70 ст. 

Предложението продуктова такса да се плаща за всички найлонови пликчета, независимо от тяхната дебелина, е записано в проект на наредба на екоминистерството. В момента такава такса се плаща само за полимерни торбички с дръжки и дебелина под 15 микрона. Таксата беше въведена през октомври 2011 г. в размер на 15 ст. на пликче. Целта беше хората да се откажат от торбичките, защото замърсяват природата и трудно се разграждат. За 2012 г. таксата става 35 ст., за 2013 г. - 45 ст., а за 2014 г. - 55 ст.

Промяната е, че таксата ще се плаща и за по-дебелите торбички с дръжки, които в момента са освободени от налога. Пликчетата без дръжка, в които ни завиват сиренето и баничката, ще остават без такса. От налог се освобождават и полиетиленовите торби, които са направени от материал с голяма биоразградимост.


Производителите и вносителите на торбички ще отчитат всеки месец количествата, пуснати от тях на пазара, в Изпълнителната агенция по околна среда. Целта е да няма контрабанден внос на торбички без платена такса. Когато при проверка търговец не може да докаже с фактура от кого е купил торбичките, той лично ще трябва да плати таксата, пише в наредбата. 3000 лв. от такса "пликче" са събрани за последните три месеца на 2011 г.

Подкрепи Economic.bg